Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Letnik v največji slovenski vinski kleti bo po kakovosti primerljiv z najboljšimi letniki v zgodovini. Bela vina so konstantno na visoki ravni, letos pa bodo vrhunec dosegla tudi rdeča, pove direktor kleti Silvan Peršolja. "Mislim, da bodo rdeča nekaj, kar bo lahko ostalo v arhivu dolgo, dolgo."

Visoka kakovost grozdja bo letos narekovala tudi cene. Povprečno bodo vinogradniki za kilograme prejeli 60 centov, kar je 15 odstotkov več kot lani. Cena grozdja iz najboljših leg pa bo dosegla tudi dva evra in več. Letos si v kleti ponovno obetajo normalizacijo prodaje v izvozu. Dobrih 40 odstotkov prihodkov namreč ustvarijo na tujem, želja pa je, da bi se približali 50 odstotkom, oziroma jih tudi presegli. Trg v Ameriki se je relativno hitro pobral. "Zelo pa pogrešamo rast, ki smo jo planirali v celotni Aziji, predvsem na Kitajskem, pa tudi na Japonskem. Odpremljamo posamične kontejnerje, ni pa pričakovane rasti, vse povezave in vsi nastavki so že narejeni."

Vsa upanja so usmerjena v prihodnost, poudarja Peršolja. "Da dosežemo tiste cene in količine tudi v izvozu, ki so planirane. Ki bi jih tudi že imeli, če ne bi bilo udarca posledično zaradi covida."

Zato tudi veliko delajo na promociji. Letos je klet obiskalo že več kot deset distributerjev iz Amerike, gostili pa so tudi kupce iz Japonske. Zalog vina klet Brda nima, ker so koristili ukrep destilacije.