Na Norveškem je sredi minulega leta zasilno pristalo Pipistrelovo letalo na električni pogon. Foto: CC
Na Norveškem je sredi minulega leta zasilno pristalo Pipistrelovo letalo na električni pogon. Foto: CC

Letalo je kmalu po vzletu začelo izgubljati višino in strmoglavilo med drevje. Gre za dvosedežno šolsko letalo. Naj spomnimo, da je Pipistrel pred petimi leti v izjemno močni mednarodni konkurenci zmagal na natečaju indijskega Ministrstva za obrambo in do lanskega julija uspešno dobavil 194 šolskih letal tovrstnih letal. Indijska vojska je ustanovila preiskovalno komisijo, ki ugotavlja vzrok nesreče.

Na dogodek pa so se odzvali tudi v Pipistrelu. Pojasnjujeo, da so se po doslej znanih podatkih takoj po vzletu pojavile težave z motorjem, nimajo pa informacij, zakaj se ni sprožilo oziroma niso sprožili vgrajenega padala. Prav tako še nimajo podatkov, kako je bilo letalo vzdrževano, ker je to v pristojnosti indijske vojske in tudi ne, kakšna je bila kakovost goriva. Pipistrel je pooblastil svojega poslovnega partnerja v Indiji, da sodeluje pri preiskavi in je stalno v kontaktih z lastnikom letala. V primeru, da bo preiskovalni organ to zahteval pa se bo Pipistrelova tehnična ekipa udeležila tudi preiskave, kar je v tovrstnih primerih uveljavljena praksa.

To ni prva nesreča Pipistrelovega letala v Indiji, pred tem so izgubili že dve letali, vendar je bilo v obeh primerih dokazano, da ni šlo za tehnično napako na letalu, temveč za napako pilota. V kolikor pa se bo pri tem primeru pokazala kakršna koli povezanost nesreče s tehnično pomanjkljivostjo bodo ustrezno ukrepali in morebitno pomanjkljivost nemudoma odpravili na vseh letalih istega tipa, še sporočajo iz Pipistrela.

Ingrid Kašca Bucik