Foto: EPA
Foto: EPA

Takoj, ko je minister za zdravje napovedal, da bodo brisi plačljivi in da nikamor ne bomo mogli brez izpolnjenih PCT pogojev, se je odziv za cepljenje povečal, pravijo v sežanskem zdravstvenem domu. Pred tem so brez naročanja tedensko cepili približno 20 ljudi. Od takrat jih od 100 do 150.

V Zdravstvenem domu Piran v zadnjih treh tednih cepiijo tudi po 350 oseb, kar je bistveno več, tako kot je več tudi klicev pacientov, ki sprašujejo o možnostih cepljenja, pravi Marko Grdina, pomočnik direktorja za zdravstveno nego: "Če bo interes še rasel, bomo najverjetneje urnik v petek, na dan cepljenja, podaljšali. Če pa bo potreb še več, bomo dodali kakšen nov termin."

V Izoli je tedenski prirastek novonaročenih pacientov maloštevilčen, pravijo v zdravstvenem domu. Večinoma gre za starejše. V zadnjem času pa je vseeno več naročenih delavcev, ki so začasno oziroma delajo sezonsko v Sloveniji.
V Kopru po najavi, da bo od 23. avgusta naprej testiranje plačljivo, beležijo izjemno veliko zanimanje za cepljenje, izpostavlja pomočnica direktorja za zdravstveno nego tamkajšnjega zdravstvenega doma, Vanja Kosmina Novak: "Pred najavo tega plačevanja testiranja smo na dan imeli od 80 do 120 nenaročenih pacientov, ki so se cepili s prvim odmerkom. Po najavi pa smo jih v cepilnem centru imeli 630."

Stekli so tudi že pogovori o možnostih, da bi s cepilno enoto šli na srednje šole, kjer bi lahko cepili dijake in še necepljene učitelje. Cena hitrega testa za zdaj še ni natančno določena, še pojasnjuje Vanja Kosmina Novak: "Ceno določi ministrstvo in noben izvajalec ne sme postaviti višje cene, kot je določena z odredbo ministra."

In to je približno 12 evrov. V Luciji testiranja s hitrimi testi potekajo po drive-in sistemu, in sicer ob torkih, sredah in petkih dopoldne. V Izoli brezplačno testirajo prebivalce ali zaposlene v Občini Izola, vsak delovni dan med 7.15 in 8. uro. Na testiranje se je potrebno naročiti. V Kopru pa testirajo trikrat tedensko v popoldanskem času, in sicer ob ponedeljkih, sredah in petkih. Od 7. avgusta naprej bodo to izvajali tudi med vikendi.