Foto: Facebook Galerija Insula Izola
Foto: Facebook Galerija Insula Izola

Asterix je nastal leta 1959 in velja za najbolj priljubljenega junaka evropskega stripa, saj v njegovi domovini Franciji že v prvih dneh po izidu prodajo po dva milijona albumov. Razstava prikazuje razvoj tega in drugih likov iz serije skozi posamezne epizode. Izolska predstavitev je nekoliko prirejena. Založnik Vlado Grlica: "Pri nas prvi del razstave pokaže, kako je Asterix nastajal. Od prve ideje, ko je Uderzo narisal pogovor, kako bosta postavila like, pa do prvega scenarija, ki ga je Goscinny narisal. Prve table, narisane v črno-beli tehniki, par gagov in seveda, prav nazadnje, razvoj lika."

Foto: Facebook Galerija Insula Izola
Foto: Facebook Galerija Insula Izola

Na ogled je tudi zadnji album Poglavarjeva hči, ki ga je narisal Uderzov naslednik Didier Conrad, in izide pri nas v februarju. "Konec februarja, ko pride iz tiska, bo to 18 albumov. V slovenščini sta pred nami to izdajala še Didakta in Egmond, tako da ima do danes slovenščina 31 albumov, s tem da se tisti starejši ne dobijo več. Naših 18 je pa na zalogi."

Slovenska naklada je velika, pravi Grlica, tudi do 1500 izvodov, ki poidejo po dveh letih in veljajo za veliko uspešnico. Graffit, ki že od leta 2012 izdaja slovensko inačico, si prizadeva, da bi izdali tudi posebno izdajo o Asterixovi zgodbi, ki naj bi luč sveta ugledala še letos. Razstava pa bo po Izoli šla naprej na pot po Sloveniji.