Varstvo v vrtčevski enoti Školjka bo moteno, so sporočili z izolske občine. Foto:
Varstvo v vrtčevski enoti Školjka bo moteno, so sporočili z izolske občine. Foto:
false
Gasilci in drugi so bili na delo vso noč in še vedno odpravljajo posledice neurja. Foto: Občina Izola
false
Vhod v stavbo univerzitetnega kampusa je po požaru prepovedan. Foto: Mateja Brežan
Vodja kriznega štaba Albert Godnič. Foto: Mateja Brežan
Vodja kriznega štaba Albert Godnič. Foto: Mateja Brežan
Posledice neurja v Izoli 23.10.17

Neurje s točo, ki se je v nedeljo v poznih popoldanskih urah razbesnelo nad Izolo, je povzročilo veliko škodo. V ponedeljek so gasilci pomagali občanom pri črpanju vode iz poplavljenih objektov, komunalni delavci sanirajo plazove. Osnovna šola z italijanskim učnim jezikom je bila zaprta, prav tako nekatere enote vrtcev. Gasilci pa so v nedeljo v večernih urah imeli opravka tudi s požarom, ki je uničil novi Univerzitetni kampus Livade.

Neurje v Izoli je mesto dobesedno poplavilo, ponekod je voda segla do dva metra in pol. Na terenu je bilo 90 gasilcev, ki še danes občanom pomagajo pri črpanju vode. Vodja kriznega štaba : "Koordiniramo vse intervencije. Tako kot prihajajo s Centra za obveščanje, jih rešujemo sproti. Kar pa se tiče prejšnje noči, je bilo res zelo hudo. Tokrat je neurje zajelo v glavnem Izolo in se je zgodilo to, da smo imeli ponoči 84 poplavljenih objektov, tri plazove in še za povrh en hud požar v stavbi Kampusa Livade."

V izolskem Univerzitetnem kampusu Livade je škoda precejšnja, objekt ni varen za uporabo. Tja se je pred kratkim z najnovejšo tehnologijo in opremo preselil Inštitut za oljkarstvo, ki se je moral začasno vrniti na staro lokacijo. Vodja laboratorija Milena Bučar: "Tam bomo pač opravljali nujne analize, kolikor je pač mogoče. Tudi vodstvo je zagotovilo, da bomo čim prej poskusili vzpostaviti normalno stanje, če se to da. Treba je tudi vse počistiti, od dima je ostalo za en centimeter saj."

Vso noč so prostore enote Školjka varstva Mavrica skupaj z interventnimi službami čistili tudi zaposleni s svojimi družinami. Od 17 igralnic je 12 poplavljenih, uničene je veliko opreme in igrač. Voda je z blatom vred dobesedno drla skozi vrtec, pravi ravnateljica Suzana Božič: "Povezali smo se tudi z zdravstvenim inšpektoratom, delamo po njihovih navodilih. Rižanski vodovod pravi, da je voda neoporečna. Tudi zavod za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo bo pač ukrepal proti raznim bacilom in bakterijam."

Mateja Brežan

Posnetek daljšega oglašanja Mateje Brežan iz Izole lahko slišite s klikom na fotografijo (avtorica Jelena Dudine) nad besedilom.

Nedeljsko neurje se je začelo malo po 17. uri. Po podatkih s spletne strani Uprave za zaščito in reševanje so koprski poklicni gasilci prvič posredovali ob 17.30, ko so v Vegovi ulici v Kopru pomagali izprazniti vodo iz stanovanja. Med 17.50 in 20.40 je bilo po podatkih Pristaniške kapitanije Koper zaradi močnega vetra priprto vplutje oziroma izplutje v koprsko tovorno pristanišče. Zaradi močnega dežja je bil nekaj časa zaprt predor Markovec, tam se je sprožil tudi manjši plaz. Posledice so tam odpravili že pozno sinoči.

Prvo posredovanje v Izoli je Uprava za zaščito in reševanje zabeležila ob 18.59, ko je na izvozu iz hitre ceste osebno vozilo obtičalo v vodi. Ob 19.22 so v Morovi ulici prečrpali okoli 600 kubičnih metrov meteorne vode iz kletnih prostorov hotela. Zatem so se obvestila o posameznih poplavljenih prostorih v Izoli, pa tudi v Kopru, vrstila vso noč in tudi danes dopoldne.

Sinoči je bila sicer pod vodo skoraj polovica Livad. Po ulici Zvonimira Miloša in okolici so plavali številni predmeti. Poplavilo je tudi stari del Izole.

Zaradi neurja je v Izoli posredovalo več kot 90 profesionalnih in prostovoljnih gasilcev, poleg Gasilske brigade Koper še prostovoljci iz Izole, Kort, Nove vasi, Sečovelj, Pirana, Hrvatinov, Dekanov, Pobegov-Čežarjev in Babičev, ki so tudi tokrat izkazali nesebično pomoč kolegom. Na terenu so bile do jutranjih ur tudi okrepljene ekipe Komunale Izola, ki so še pozno v noč reševale številne manjše usade, čistile večje naplavine ter ostale javne površine. Poleg gasilcev in delavcev komunalnega podjetja, so izredno pripravljenost pri odpravljanju posledic neurja izkazali zaposleni v javnih zavodih in drugih ustanovah ter številni občani, ki so priskočili na pomoč sosedom.

Ob 17.30 so tudi v Vipavski dolini zaradi močne burje omejili promet na hitri cesti, nato še na nekaterih drugih cestah. Omejitve so veljale do 3.22 ponoči. V Ajdovščini je burja med drugim poškodovala streho na stadionu.

Posledice neurja v Izoli 23.10.17