Foto: Kino Otok
Foto: Kino Otok

Predvajane bodo tako premiere kot filmske klasike svetovnega, evropskega in slovenskega avtorskega filma za različne generacije. Na Otoku, ki ga bodo devetnajstič zapored spremljale še pestre obfestivalske vsebine na osmih prizoriščih, pričakujejo tudi več filmskih gostov.

75 kratkih filmov in 45 celovečercev je v programu letošnjega mednarodnega filmskega festivala Kino Otok. Devetnajsti festival tako odpira film Gigi zakon, ki spremlja naslovnega junaka v podeželskem kraju Furlanije. Velike zgodbe so vsakdanje zgodbe slehernikov, o letošnjem pestrem programu pravi selektorica Varja Močnik. Gre za filme iz regije in sveta, ki zrcalijo aktualno dogajanje v družbi: "Seveda regija najbolj komunicira z našim prostorom. Po drugi strani pa na Otoku prikažemo filme, trudimo se, da iz celega sveta. Prav to je zanimivo, da se ljudje, ki živimo v čisto drugačnih okoliščinah, kulturah, vseeno razumemo v nekem temeljnem človeškem bivanju in vprašanjih."

Okrog festivala se je v letih delovanja spletla razvejana mreža organizacij in drugih kulturnih iniciativ, je povedala direktorica festivala Tanja Hladnik: "Z njimi se danes lahko zelo spontano povežemo in skupaj oblikujemo programe oziroma v Izolo pripeljemo filme in njihove avtorje, ki jih sicer ne bi mogli. Dogovarjanje o tem seveda poteka vse leto."

Festival, ki ga soustvarja tudi več kot 50 prostovoljcev, posebno pozornost namenja filmski vzgoji in mlademu občinstvu s programom Podmornica. Lorena Pavlič: "V poplavi avdiovizualnih del si morda včasih mislimo, da te vedno bolj služijo kratkočasju, ne pa osmišljanju, razumevanju tako estetske forme kot pogovoru o družbenih temah, ki se tičejo nas vseh. Zato je tudi program zasnovan tako, da vabi k ogledu in druženju vse generacije."

Tudi letos ne bosta manjkala video na plaži in glasbeni program na Svetilniku in na Largu pri špini. Pred nedeljskim zaključkom festivala pa bodo pripravili še delavnico s praktičnimi rešitvami za bolj trajnostno delovanje kulturnih organizacij.