Organizatorji Knjižnice pod krošnjami si prizadevajo, da bi mladi strast do branja ohranili tudi takrat, ko odrastejo. Foto: Matej Perko
Organizatorji Knjižnice pod krošnjami si prizadevajo, da bi mladi strast do branja ohranili tudi takrat, ko odrastejo. Foto: Matej Perko

Letošnja osrednja misel je `Knjiga, najboljša razvada, ki se ji predajamo brez slabe vesti´, obiskovalcem pa je ob knjižni ponudbi na voljo tudi pester spremljevalni program.

Knjižnica pod krošnjami se je začela v kislem vremenu, z otroškimi delavnicami, ki so jih pred deževnimi kapljami vsaj nekoliko obvarovale krošnje dreves ob igrišču kanalske osnovne šole. Vodja delavnice Maja je vedrega razpoloženja napovedala: "Danes bomo ustvarjali nekaj na morske motive. Če nam bosta čas in vreme dopuščala, bomo pa še malo zaplesali."

Triletno Emo smo zmotili med barvanjem: "Ribico. (Boš pobarvala?) Ja. Zeleno, rdečo."
Babica Marica je prvič pripeljala v knjižnico pod krošnjami svojega vnučka: "Otroci radi pridejo tudi med počitnicami na te delavnice in je to ena popestritev."

V tej knjižnici na prostem je na voljo osem knjižnih polic z različno ponudbo. Mlada knjižničarka Lana nam razloži: "Veliko je te otroške literature, imamo pa tudi poezije, strokovno literaturo in romane." Obiskovalka Amina dodaja: "Najraje berem moji sestrici Ana Mariji knjige. Pravljice. (Veliko bereš?) Niti ne. Če je treba."

"Vedno ohranjamo upanje, da naši ljudje ne bodo nehali brati in da bodo vztrajali ob knjigi, tako da to je tudi namen Društva nasmejanih," poudarja Blaž Valentinčič.

Knjižnica pod krošnjami bo v Kanalu ob Soči gostovala do prihodnjega petka, letos pa tovrstne ponudbe v Novi Gorici ne bo.