Tovarna igel v Kobaridu deluje že pol stoletja. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Tovarna igel v Kobaridu deluje že pol stoletja. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

V kobariški družbi TIK, ki izdeluje različne igle in druge medicinske pripomočke za enkratno uporabo in zaposluje več kot 150 ljudi, napovedujejo stavko zaradi prenizkih plač. Predstavniki Sindikata kovinske in elektroindustrije se te dni še pogajajo, a, kot kaže, stališč še niso zbližali, zato bodo v petek med 12. in 16. uro opozorilno stavkali.

"25 let na minimalni plači je bilo več kot dovolj," jasno sporočajo delavci novemu vodstvu družbe TIK, ki jo od začetka meseca vodi . To je na mesto direktorice postavila večinska, 85-odstotna lastnica, cerkljanska družba Certa, ki jo je prek Certe Holdinga poleg hotela Cerkno in podjetja Eta Cerkno prevzela Postojnska jama.

Nezadovoljstvo delavcev se vleče že več časa, a je očitno doseglo vrelišče, saj so delavci sami začeli zbirati podpise za opozorilno stavko, ki bo v petek med 12. in 16. uro. Nekaterim morajo namreč izplačevati celo dodatek do minimalne plače, zato so se zaposleni že s prejšnjim vodstvom dlje časa pogovarjali o načinih in načrtih za povišanje plač. Ker dogovorov še niso dosegli, so stavkovne zahteve preproste, poudarjajo v sindikatu SKEI, - povečanje plač in izločitev nekaterih dodatkov iz osnovne plače.

Na odziv družbe TIK, ki je sicer lani zabeležila dobrih 5.600.000 evrov prihodkov od prodaje in zgolj nekaj več kot 10.000 evrov čistega dobička, še čakamo.

Prispevek Mariše Bizjak: