Zaprta trafika med koprskim kopališčem in ribiškim pomolom ... Foto: Radio Koper/Jasna Preskar
Zaprta trafika med koprskim kopališčem in ribiškim pomolom ... Foto: Radio Koper/Jasna Preskar
Zaprta trafika pri koprski tržnici.
...pri tržnici ... Foto: Radio Koper/Jasna Preskar
Zaprta trafika pri nekdanjih Slavnikovih garažah, na križišču peš poti za mestno središče, Semedelo in Markovec.
... pri nekdanjih Slavnikovih garažah, na križišču peš poti za mestno središče, Semedelo in Markovec. Foto: Radio Koper/Jasna Preskar
Sodeč po urniku bi morale biti trafike odprte, ampak niso.
Sodeč po urniku bi morale biti trafike odprte, ampak niso. Foto: Radio Koper/Jasna Preskar

Kar nekaj trafik na izpostavljenih mestih v Kopru je zaprtih. Pri nekdanjih Slavnikovih garažah v Semedeli, obeh kopališčih, pri sedežu koprske banke in tudi na avtobusnem postajališču pri tržnici tako ni več mogoče kupiti časopisov, cigaret in drugih malenkosti. Razlogi? Lastnik trafik se je zavil v molk, prodajalci pa največkrat obupajo zaradi težav pri dobavi blaga, pogojev dela in slabega zaslužka. Zanašajo se tudi na inšpektorje za delo, ki pa pri nadzoru v večini primerov niso ugotovili vseh elementov rednega delovnega razmerja, za katerega se zavzemajo trafikanti.

Marsikdo začudeno obstane pred trafikami v Žusterni, Semedeli ali Kopru. Čeprav bi po urniku morale delati, so zaprte. Družba Delo prodaja, ki je navedena na urnikih, se na vprašanja o razlogih za zaprtje ne odziva.

Poslovni model trafik večinoma temelji na franšizah. Prodajalci imajo status samostojnega podjetnika. Delajo v prostorih brez vode in sanitarij. Dopusta, regresa, povračil za hrano in malico ne dobijo, bolniško si težko privoščijo. Njihov zaslužek je odvisen od prometa; kaj lahko prodajajo, jim v glavnem določa lastnik trafike. V primeru Dela Prodaje menda peša tudi dobava.

Na Sindikatu prekarcev vztrajajo, da bi morali biti delavci v trafikah redno zaposleni pri franšizodajalcu. Ugotovitve delovnih inšpektorjev jim ne gredo na roko. z republiškega inšpektorata za delo pojasnjuje, da v večini primerov, razen v dveh, niso mogli potrditi vseh elementov delovnega razmerja: "Predvsem gre za vprašanje obstoja osebnega dela, ker v teh pogodbah nekako ni določeno, da mora ta oseba, ki je vzela franšizo, osebno delati. Ne vem, ta oseba lahko tudi zaposli nekoga, najame študenta, ali po kakršnikoli drugi ustrezni pravni podlagi sodeluje z neko drugo osebo."

Delo Prodaja ima sicer po Sloveniji okrog sto trafik, še enkrat več jih ima družba 3dva. Njun poslovni model je bolj ali manj enak.

Prispevek Jasne Preskar z izjavami mimoidočih: