Foto: Univerza na Primorskem/Klara Šumenjak
Foto: Univerza na Primorskem/Klara Šumenjak

'Halo, tukaj slovenski Mediteran!' je poziv, s katerim Fakulteta za humanistične študije UP in Znanstveno-raziskovalno središče Koper ob finančni podpori Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu vse, ki bi se radi naučili slovenskega jezika oziroma svoje znanje poglobili, vabi na že tradicionalne poletne tečaje. Letos so se klicu odzvali tudi Eli iz Makedonije, ki slovenščino študira v Skopju, Vladimir iz Rusije in Dora iz Monoštra na Madžarskem.

In o učenju slovenščine pravijo: "Zanimiva je, težka, saj v makedonščini ne obstajajo skloni, tako da je izziv, zelo zanimivo. // Kot je rekla ena od mojih najboljših profesoric: 'Slovenščina je matematika' in jaz se strinjam, ker je zelo logična, obstajajo izjeme, ampak mi je zelo všeč.// Zelo rada imam slovenščino, slovnica je zame zelo težka, saj ni podobna madžarski. Ampak ko bom maturirala, bom študirala v Sloveniji."

Obisk v Gledališču Koper. Foto: Univerza na Primorskem/Nika Pavletić
Obisk v Gledališču Koper. Foto: Univerza na Primorskem/Nika Pavletić

Poleg lektorata slovenskega jezika pa za tečajnike pripravljajo tudi različne delavnice, je povedala vodja Centra za slovenski jezik in kulturo na FHŠ doc. dr. Klara Šumenjak: "Imajo kulinarično, gledališko in zeliščarsko delavnico in tudi malo bolj strokovne, kjer se bodo učili o predlogih in frazemih ter spoznali digitalno orodje za učenje slovenščine."

Med dvotedenskim tečajem bodo spoznavali tudi slovensko Istro, ogledali si bodo Forma Vivo, Sečoveljske soline ter Piran.