Foto: Facebook/Iztok Zupan
Foto: Facebook/Iztok Zupan

Med letoma 2002 in 2022 je krajinski park skupaj obiskalo več kot 770 tisoč ljudi. Direktor družbe Soline Klavdij Godnič izpostavlja, da je obisk, z izjemo obdobja pandemije, rastel vsa leta: "V letih 2018, 2019 in 2022 so te številke preko 40 tisoč in tu nekje pričakujemo tudi vnaprej, to je, med 40 in 50 tisoč obiskovalci letno."

Povsem razprodan je bil letos tudi center dobrega počutja Lepa Vida. Velika večina obiskovalcev si običajno ogleda soline Lera, Muzej solinarstva na Fontaniggiah pa le desetina. Tako je bilo tudi letos. Zato v Krajinskem parku pozdravljajo odpravo nadzora na meji s Hrvaško. Do zdaj je bilo namreč za obisk območja Fontanigge potrebno prečkati slovensko mejo, kar je med sezono seveda pomenilo čakanje na mejnem prehodu, pojasnjuje Godnič: "Tega ne bo več. Zato pričakujem, da se bo obisk Fontanigg zaradi prekrasne narave v prihodnjih letih izboljšal.

Posebno doživetje v teh dneh ponujajo rožnati plamenci. Manjše skupine že od leta 2005 redno prezimujejo v Sečoveljskih solinah. Skupno so našteli več kot 1500 osebkov. Lani jih je bilo 60, v letošnji skupini jih je, moda tudi zaradi toplejše zime, manj, in sicer 22. Večina plamencev prezimi v beneški laguni ali pri Gradežu. Naravovarstveni nadzornik Iztok Škornik ob tem dodaja: "Imamo podatke, ki smo jih lahko prebrali na obročkih označenih ptic, da plamenci priletijo tudi iz Francije, Turčije in iz Italije."

Ob vsem še opozorilo obiskovalcem zaradi potrjene ptičje gripe pri labodu grbcu v piranski občini. V tem našem obmorskem krajinskem parku jih trenutno prezimuje okrog 100.

"Bodimo previdni, psa imejmo na kratkem povodcu, ob morebitni najdbi kadavra ali sumljivega obnašanja javijo Upravi parka ali veterinarski upravi," izpostavlja Škornik.

Predvsem je potrebno pozorno spremljati, da pes ne pride vs tik z iztrebki laboda. Sicer pa navodila glede obiska najdemo tudi na spletni strani Krajinskega parka in na obeh vstopnih točkah.

Celoletna karta stane 28 evrov. Lahko pa jo dobimo tudi brezplačno: le čistilne akcije, ki jo v krajinskem parku organizirajo enkrat letno ali na dve leti se moramo udeležiti.