Center sodobne umetnosti NITJA v norveškem Lillestromu. Foto: Nitja Gallery
Center sodobne umetnosti NITJA v norveškem Lillestromu. Foto: Nitja Gallery

Razstava je nastala v koprodukciji z Obalnimi galerijami Piran, kuratorica pa je njihova direktorica Mara Ambrožič Verderber. V izbor je uvrstila tudi dela slovenskih umetnikov in umetnic, ob teh pa bodo predstavljena še likovna dela iz javnih zbirk Obalnih galerij in UGM Maribor ter iz zasebnih slovenskih in mednarodnih zbirk.

Razstava šestnajstih del mednarodno uveljavljenih umetnikov v Centru sodobne umetnosti NITJA v Lillestromu je pravzaprav uvod v mednarodni program, s katerim NITJA po covidnem obdobju javnosti spet odpira svoja vrata. K sodelovanju so že lani povabili Obalne galerije Piran, pojasnjuje direktorica Mara Ambrožič Verderber: "Tako da tukaj nastopam tudi v vlogi kustosinje oziroma kuratorice in mi je to seveda v veliko čast, kajti tako velike mednarodne produkcije so redkost v našem nacionalnem prostoru."

Izbor del je multidisciplinaren in zajema širok spekter umetnin. "Od klasične fotografije do kinetičnih skulptur, senzoričnih inštalacij, risbe in tudi raziskovalnih knjižnih projektov," pojasnjuje naša sogovornica.

Andrej Škufca, Synthetic zero. Foto: Jaka Babnik
Andrej Škufca, Synthetic zero. Foto: Jaka Babnik

Med avtorji omenimo Andreja Škufco, Meto Grgurevič, Lučko Šparovec, Primoža Bizjaka, Emila Memona. "Da se bodo predstavili norveški javnosti in seveda, tako kot jaz, predstavljali dragocene umetnine, ki zaznamujejo slovenski prostor in tudi prihajajočo generacijo umetnikov in umetnic."
Ob razstavi bo potekal tridnevni program s performansi, plesom in predstavitvami umetnikov in umetnic. Obalne galerije Piran sta pri koprodukciji podprla ministrstvo za kulturo in piranska občina. Tudi zato so lahko uspešno izpeljali zahteven logistični podvig prevoza umetniških del v oddaljeni Lillestrom. "Imeli smo možnost, da realiziramo prav posebne zabojnike za tako pomembne premike logistične, kar nam bo seveda tudi potem prišlo zelo prav, ker bomo kasneje lahko naše umetnine tudi pošiljali in predstavljali na drugih svetovnih prizoriščih," zaključuje Ambrožič Verderber.

Kot namiguje že sam naslov, Vse ni tako, kot se zdi. Koncept razstave je zasnovan okrog vprašanja o dogajanju onkraj vidne realnosti stvari. Sicer pa si bomo razstavo prihodnje leto, ko bo pripotovala v Piran, lahko ogledali tudi v tamkašnji Mestni galeriji in drugih prostorih.