Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

"Od oktobra lani smo ponoči v temi," pravi ena od redkih prebivalk Maršičev, tik ob slovensko-hrvaški meji. Tiana Možina: "Tukaj smo na samem, lepo je imeti luč javne razsvetljave. Na drugi strani so Karli in Šeki, imajo razsvetljavo in ne vem, zakaj."

Obrnila se je na Javno razsvetljavo Ljubljana, ki v koprski občini kot koncesionar skrbi za javno razsvetljavo, kjer so se izgovorili, da je okvara morda zadeva podjetja Elektro Primorska. To je, po našem vprašanju, včeraj na teren poslalo ekipo in ugotovili so okvaro, ki je v pristojnosti ljubljanskega podjetja. To naj bi napako zdaj le odpravilo. "Očitno nismo bili dovolj glasni," pravi sogovornica: "Dva sva, no, trije plus prebežniki."

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Panelna ograja z rezilno žico tam še vedno stoji in krajanka Maršičev upa, da jo bodo čimprej odstranili. Da bi do njih končno prepeljali vodovod, pa tudi še ni obupala: "Smo 200 metrov višinske razlike od mejnega prehoda, ki ne dela, lahko bi nam od tam napeljali vodo."

Ker gre za majhno število prebivalcev in ker so domovi oddaljeni od glavnih vodovodnih žil, gradnja omrežja do njih ni bila prioriteta in jim zato pitno vodo s prevozi zagotavlja Rižanski vodovod. A nekaj se le premika. Z Mestne občine Koper sporočajo, da bodo v letošnjem letu pridobili projektno dokumentacijo za vodovodni sistem za zaselka Šeki in Maršiči. V naslednjih letih bo sledila izgradnja.