Brezplačnih prevozov se trenutno poslužuje 140 starejših, ki mesečno potrebujejo približno 80 prevozov. Foto: mmcrtvslo
Brezplačnih prevozov se trenutno poslužuje 140 starejših, ki mesečno potrebujejo približno 80 prevozov. Foto: mmcrtvslo

V mestu vrtnic je koordinacijo storitve prevzelo Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih. Novogoriška mestna občina je program začela financirati lani, in sicer za določeno obdobje, svetniki pa so na zadnji seji sprejeli sklep, da se bo ta socialno-varstveni program lokalnega pomena izvajal za nedoločen čas. Svetnica Tina Krog iz Goriške.si je ob tem opozorila, da primanjkuje prostovoljcev, ki bi opravljali to storitev.

"Starejši se brezplačnega prevoza poslužujejo, ker ostajajo mobilni, samostojni in neodvisni od pomoči svojcev ali prijateljev," je povedala vodja oddelka za družbene dejavnosti Marinka Saksida. Število uporabnikov se zato iz meseca v mesec povečuje: "Po zadnjih podatkih se opravlja že več kot 80 prevozov na mesec, prostovoljci naredijo krepko čez dva tisoč kilometrov in izvedejo nekje med 110 -150 prostovoljnih ur mesečno."

Brezplačne prevoze so pred enim letom začeli izvajati z relativno visokim številom prostovoljcev. Teh pa v zadnjem obdobju primanjkuje, je opozorila svetnica Tina Krog iz Goriške.si in dodala: "Vabim vse, da razmislimo ali poznamo koga, ki bi bil pripravljen prijeti za volan GO-šoferja. Hkrati pa poskrbimo, da se glas o tem čim bolj razširi. Kot smo slišali, so potrebe po brezplačnem prevozu velike. Razmislimo, kdo vse bi lahko priskočil na pomoč kot prostovoljec."

Starejši sicer najpogosteje koristijo brezplačne prevoze zaradi obiska zdravnika, lekarne, javnih ustanov, dnevnega centra za starejše in podobno.