Foto: Rebeka Bernetič
Foto: Rebeka Bernetič

Festival jezikov in kultur linGOcultura sta oblikovali večjezična pisateljica in raziskovalka Mojca Stubelj Ars in Maša Lancner, ki je diplomirala iz španskega in japonskega jezika. Njegov namen je popularizacija jezikov in kultur, pravi Lancnerjeva. "Glede na to, da se obe ukvarjava z jeziki in živiva na območju, kjer se dnevno govori slovenski in italijanski jezik, pa še marsikateri drugi, sva zaznali, da je Nova Gorica idealen prostor za festival, ki bo promoviral učenje jezikov, dvojezičnost in pa kulturo preko jezikov. Letos sva se odločili, da bova predstavili štiri jezike, in sicer slovenski, italijanski, angleški in španski."

"Sva povabile različne goste iz Slovenije, Italije, Amerike, Mehike in Argentine. Gostje večinoma delujejo na področju literature, kulture ali podjetništva, in vsi so večjezični ali vsaj dvojezični," dodaja Mojca Stubelj Ars.

Otroci bodo lahko na delavnicah jezike spoznavali skozi igro, pripravljajo pa tudi različna predavanja, med drugimi, kako se naučiti jezika preko youtuba in kako se razvijajo možgani dvojezičnih otrok. Temi dveh okroglih miz pa bosta večjezične družine in poligloti doma in v tujini.

Dogodki se bodo odvijali v Ekscentru in Goriški knjižnici Franceta Bevka, delavnice pa v prostorih društva Po-moč. Cilj organizatoric je, da bi bil festival vsako leto bogatejši, leta 2025, ob Evropski prestolnici kulture, pa si želita prirediti celotedenski festival v Novi Gorici in Gorici.