Do prihodnjega petka bodo na različnih koncih mesta potekali pogovori z literati, bralne uprizoritve in predstave. Na sliki ena od minulih edicij festivala. Foto: Peter Mišič
Do prihodnjega petka bodo na različnih koncih mesta potekali pogovori z literati, bralne uprizoritve in predstave. Na sliki ena od minulih edicij festivala. Foto: Peter Mišič

Publicistka, prevajalka in pisateljica Erica Johnson Debeljak se je preselila v Slovenijo, druga gostja festivala, Brina Svit, pa ustvarja v Franciji. Zanimive bodo tudi izkušnje preostalih sogovornikov, ki živijo ali v tujini ali so se iz tujine preselili v Slovenijo.

Programski vodja festivala Miha Kosovel je povedal, da je v zadnjem času postal aktualen digitalni jezik.

"Na področju uporabe jezika se mi zdita pomembna gosta Dušan Jelinčič in Maja Haderlap. Kar se tiče digitalne literature smo povabili Jaka Železnikarja. Ker se tematsko ukvarjamo s problemom dvojezičnosti - se bosta Stefano Lusa in Juri Paljk pogovarjala o uporabah manjšinskih jezikov tako v Sloveniji kot v Italiji."

Festival Mesto knjige bodo obiskali še Marcel Štefančič, Anja Mugerli, Nejc Gazvoda, Varja Hrvatin, Lidija Dimkovska, Urban Vovk in Muanis Sinanović. V četrtek bo na gradu Kromberk poseben večer s prekmurskim zapisovalcem romskih zgodb Ferijem Lainščkom.

Vodja festivala Katja Pahor je v programskem delu poudarila tudi bralno uprizoritev z igralci SNG Nova Gorica.

"Novi dramski tekst Nejca Gazvode, ki ga je napisal posebej za to priložnost in še neuprizorjeni tekst Varje Hrvatin. Oba sta avtorja mlajše generacije, že zelo priznana dramatika…Hkrati pa me veseli, da sta se vabilu odzvala mlada režiserja in sicer domačinka, Mojca Madon ter Tim Grabnar, ki je eden uspešnejših režiserjev mlajše generacije."

Poleg festivalskega dogajanja bo na Bevkovem trgu od prihodnjega torka do petka potekal knjižni sejem, na katerem se bo predstavilo 20 založnikov.