V Sloveniji bo novogoriška varna soba prva, v tujini so že uveljavljene. Foto: MMC RTV SLO
V Sloveniji bo novogoriška varna soba prva, v tujini so že uveljavljene. Foto: MMC RTV SLO

V tujini se je program Varna soba oblikoval v urbanih območjih z 'odprtimi scenami drog' z namenom, da bi preprečili vbrizgavanje na ulicah, v parkih, garažah. Varna soba bo za uživalce v Novi Gorici pripravljena januarja, je povedal Šentov strokovni sodelavec Luka Mrak. Z njo želijo doseči dvoje. Zmanjšati vidno uporabo drog in izboljšati skrb za javno zdravje, razloži: "Varna soba je ime za program, pri katerem ljudem ponudimo prostor, kjer lahko legalno uporabijo drogo. Ta zakon smo v Sloveniji sprejeli leta 2012. Gre za to, da v nizkopražne programe za zmanjševanje škod dobimo ljudi, ki sicer ne bi prišli, ki niso uporabniki teh programov. Gre za tisto najbolj skrito ranljivo populacijo ljudi."

Varna soba je namenjena tudi preprečevanju tako imenovane odprte scene, ko uporabniki drog to uporabljajo in preprodajajo na javnih mestih. "Ki si jih v nekih urbanih območjih ne želimo in prav s tem zajezimo možnost širjenja nalezljivih bolezni, bakterijskih obolenj itd. Po podatkih držav, ki imajo varne sobe že več let, se zmanjša kriminal," pojasni Mrak.

Tudi uporabniki prepovedanih drog težko pričakujejo varno sobo: "Videti je super zamisel, namesto da so ljudje zunaj in se okužijo, se dogaja noter in je bolj varno, kot da je kje zunaj in da te j*** policija."

Varna soba je del nacionalnega programa na področju drog, v njej sodelujejo Slovensko združenje za duševno zdravje Šent, ministrstvo za zdravje, Mestna občina Nova Gorica in novogoriški zdravstveni dom.