Foto: Radio Koper/Mateja Rolih Maglica
Foto: Radio Koper/Mateja Rolih Maglica

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je spremenila način financiranja naložb na ravni celotne države in zato se je spremenila tudi dinamika izvedbe del na težko pričakovani vzhodni obvoznici, ki bo občino razbremenila težkega prometa. Županja Saša Likavec Svetelšek: "Gradnja naj bi se ustavila tudi zaradi bližajoče se turistične sezone. Cesta bi bila obremenjena, ker se delajo nadvozi. To se tovornjaki z gradbenim materialom. Zdaj čakamo nov terminski plan, kako bodo dela potekala in temu primerno bomo tudi mi svoj delež sofinanciranja prilagodili."

Z Direkcije so županji zagotovili, da se bodo dela nadaljevala konec leta. Tudi arheološka izkopavanja niso prinesla posebnih najdb, ki bi gradnjo lahko zavirala. V občini pa imajo še eno naložbo, ki bi jo radi čim hitreje zaključili. To je izgradnja krožišča na glavni cesti Obrov - Kozina, kjer bo do sredine septembra promet potekal še v obe smeri, potem pa znova izmenično enosmerno.

"Medtem pa dela potekajo normalno. Ureja se Istrska cesta, torej pločniki, kanalizacijsko omrežje se zaključuje in pripravljajo se dela za asfaltiranja pa tudi podporni zidovi, jaški in kanalizacijsko omrežje po Rodiški cesti. V tem času moramo priti do oboka krožišča. Do 15. septembra bo zaprta cesta, zato da se asfaltira prvi in potem še drugi del."

Z urejenim krožiščem in zgrajeno vzhodno obvoznico, zaključek gradnje je predviden v začetku leta 2025, bodo občani po dolgih desetletjih razbremenjeni tranzitnega prometa.