Foto: ZD Piran
Foto: ZD Piran

V lucijski enoti zdravstvenega doma med sezono deluje tudi poletna ambulanta. Kot ugotavljajo, bo letošnja sezona glede nujne oskrbe, ki jo nudijo turistom, podobna tistim pred pandemijo.

Poletna ambulanta bo do 16. septembra odprta vse dni od sedmih do polnoči. V njej nudijo nujno medicinsko pomoč tako domačinom, kot obiskovalcem piranske občine. Med delovniki je na voljo tudi pediater, pojasnjuje pomočnik direktorja Zdravstvenega doma Piran Marko Grdina. "Dobijo čisto vsi najnujnejše oskrbo v času dopustovanja. Od različnih poškodb, vnetij ušes, grla, do čisto preprostih zadev, kot so alergije, izpuščaji, ali potreba po receptih."

Foto: ZD Piran
Foto: ZD Piran

Letos je dela v poletni ambulanti veliko. Največ je domačih gostov, a je nekaj tudi tujcev. "Odkar smo začeli, od zadnje polovice julija, smo imeli že tri reanimacije in eno utopitev."

Pomembna pridobitev piranske urgentne službe je reševalno vozilo. In to ne le v času sezone, ko se število prebivalcev v občini podvoji ali celo potroji, izpostavlja Grdina. "Ampak tudi izven sezone, saj je občina Piran kar nekaj kilometrov oddaljena od bolnišnice, oziroma tudi od najbližjega rešilca, torej prehospitalne enote z zdravnikom, ki je locirana v Kopru. Pri reanimacijah in podobnih težkih zapletih vsaka minuta za reševanje življenja šteje."

Z dodatnim denarjem, ki ga je zagotovila piranska občina, je urgenca na terenu tako na voljo vsak delovnik v času delovanja Zdravstvenega doma. Poleg tega so okrepili ekipo. "Tako da je zdaj ekipa popolna in res lahko res kvalitetno tudi delamo."

Z dodatnimi zaposlitvami imajo zdaj pet zdravstvenih tehnikov reševalcev, dovolj je tudi zdravnikov nujne medicinske pomoči. Eden je zaposlen s polnim delovnim časom, trije pa so v piranskem Zdravstvenem domu dozaposleni iz drugih zavodov.