Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Pred tem so že zavrnili točko o istrski kulturni strategiji, župan pa je nato umaknil tudi odločanje o drugem krogu kandidature za Evropsko prestolnico kulture. Kot je poskušal zaman pojasniti, strategija pomembno dopolnjuje knjigo kandidature in je oba dokumenta potrebno sprejeti skupaj. Knjigo morajo oddati v torek. Jim bo uspelo?

To se po včerajšnji nenavadni seji v portoroškem Avditoriju danes sprašujejo vsi, ki v vseh štirih istrskih občinah sodelujejo pri projektu Evropske prestolnice kulture ali EPK. Ankaran in Izola sta regijsko kulturno strategijo in kandidaturo za drugi krog že potrdili, v ponedeljek naj bi to brez težav opravil še koprski mestni svet. Zalomilo pa se je prav v Piranu kot glavnemu nosilcu kandidature.

In zakaj? Po besedah občinske svetnice SD, Meire Hot, naj bi župan Zadković ob vsesplošni krizi zaradi epidemije sklical sejo s temami, ki v tem času po njenem niso pomembne. Kot da bi obstajal zgolj EPK, je očitala Hotova, medtem ko naj ne bi ničesar naredila za pomoč trgovcem, gostincem, ki jim grozijo stečaji, družinam, občanom v stiski. Zadković je očitke zavrnil kot neutemljene in zavajajoče. Občina ima za pomoč občanom v času covida poseben sklad, za katerega je spomladi namenila 300 tisoč evrov. Prav tako je pojasnil, da so EPK uvrstili na dnevni red, ker morajo oddati knjigo kandidature za drugi krog.

Po ostri uvodni polemiki so občinski svetniki na predlog Marka Juriševiča, SD, s 14 glasovi izglasovali umik istrske kulturne strategije, ker gradivo naj ne bi bilo primerno za obravnavo. Sledila je odločitev župana, da umakne iz razprave tudi točko o Evropski prestolnici kulture. Pred tem je želel, da predstavnik projektne skupine Borut Jerman pojasni svetnikom, zakaj sta obe točki povezani. A mu tega niso dovolili. Sledila sta le še glasovanje o dnevnem redu in zaključek seje, saj dnevni red ni bil izglasovan.

Lea Širok