Urejanje vstopno-izstopne točke je v teku. Foto: Okolje Piran
Urejanje vstopno-izstopne točke je v teku. Foto: Okolje Piran

Med prenovo bodo odstranili sredinski kiosk in ročno blagajno premestili na skrajni desni izhod pri morju. Za obiskovalce brez abonmajev bosta na voljo še dve avtomatski blagajni, plačilo bo mogoče s kartico in z gotovino. Imetniki parkirnih abonmajev pa kartic ne bodo več rabili, pojasnjuje Jana Pines iz Okolja: "Ker bo kamera prebrala tablico, preverila, ali je tablica v bazi podatkov, in če bo, se bo zapornica dvignila, če ne, bo uporabnik moral na ročno ali avtomatsko blagajno."

Za naložbo bo Okolje odštelo okrog 50 tisoč evrov. To je trikrat manj, kot bi jih stala zgolj programska oprema, če bi jo kupili pred petimi leti, ko so začeli razmišljati o nadgradnji, izpostavljajo. "Zato smo se takrat odločili, da ne želimo biti vezani na zunanjega izvajalca in smo program napisali sami. Tako da bo ta sistem, ki ga vpeljujemo, v bistvu v celoti plod domačega znanja."

Nov sistem so začeli testirati v februarju, med poletno sezono so odpravljali napake. Uvesti ga nameravajo tudi za zunanje parkirišče na Fornačah in za garažno hišo Azre. Letošnja novost za Piran je, da je za prevoz potnikov in blaga med Fornačami in mestom tudi pozimi na voljo brezplačni Dostavko. In sicer od srede do nedelje. "Ob dnevu spomina na mrtve, ker pričakujemo povečano število obiskovalcev piranskega pokopališča, bomo prevoze izjemoma opravljali tudi v ponedeljek, prvega novembra."

Izven sezone bo storitev za enkrat opravljal en Dostavko. Poleti, ko je povpraševanje večje, sta na voljo dve električni vozili, ki vsako uro skupaj prepeljeta okrog 50 potnikov.