Primer dobre prakse načela `zero waste´ je prireditev Istrski maraton, kjer so s postavitvijo pitnikov zmanjšali uporabo plastenk. Foto: Radio Koper/Alan Radin
Primer dobre prakse načela `zero waste´ je prireditev Istrski maraton, kjer so s postavitvijo pitnikov zmanjšali uporabo plastenk. Foto: Radio Koper/Alan Radin

Zeleno zavezo, da bo trajnostni turizem prednostna naloga, je ob posvetu o 'zero waste' turizmu včeraj v Portorožu podpisal piranski župan Đenio Zadković. S tem je izpolnil tudi enega od pogojev za vstop v Zeleno shemo slovenskega turizma in pridobitev okoljskega znaka.

Vstop v Zeleno shemo slovenskega turizma prinaša osnovo za nov razvoj naše največje turistične destinacije, je prepričana Patricija Gržinič iz Turističnega združenja Portorož: "Dejanski trajnostni turizem pomeni ozaveščanje vseh, da je to naša prihodnost."

K sodelovanju bo treba pritegniti hotelirje, gostince in druge turistične delavce. V piranski občini so prejemniki okoljskega znaka trenutno le trije ponudniki. Koordinatorica vstopa v Zeleno shemo Alenka Pograjc: "Gostje so vedno bolj ozaveščeni in to zagotovo lahko pripomore k temu, da se določen segment gostov odloči prav zanje."

Župan Zadković ob Svetovnem dnevu turizma podpisal Zeleno zavezo občine Piran. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Župan Zadković ob Svetovnem dnevu turizma podpisal Zeleno zavezo občine Piran. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Posebno poglavje so odpadki. V času sezone se bistveno povečajo, hkrati pa so malomarno odvrženi. Milica Maslo Bezer iz Okolja ocenjuje, da piranska občina zato dosega bistveno slabši odstotek ločeno zbranih odpadkov. Dejstvo je, da zeleno usmeritev v naši družbi še vedno večinoma podpiramo le na načelni ravni, pojasnjuje Urša Zgojznik iz društva Ekologi brez meja: "Že ko pridemo kam na dopust, pozabimo na vse skupaj in se nam teh smernic ne da upoštevati. Torej to ni naša vrednota, do tega moramo priti."

Tudi v turizmu je potrebno uveljaviti 'zero waste' načelo. Primer dobre prakse je prireditev Istrski maraton, kjer so so postavitvijo pitnikov zmanjšali porabo plastenk. Na zadnjem maratonu pred pandemijo so naredili še korak naprej. Dr. Marijana Sikošek, Društvo Istrski maraton in Fakulteta za turistične študije Univerze na Primorskem: "Šli smo v akcijo, da ne uporabljamo plastike za enkratno uporabo na vseh okrepčevalnicah in na celotnem prireditvenem prostoru."

Pred tem so na Istrskem maratonu porabili od 80 do 90 tisoč kozarcev za enkratno uporabo. Na Turistici pa že pripravljajo tudi smernice za 'zero waste food' oziroma zmanjševanje odpadkov hrane v hotelirstvu.