Jadrnica Manitou. Foto: Radio Koper
Jadrnica Manitou. Foto: Radio Koper

Posebna udeleženka je bila legendarna dvojambornica Manitou, na kateri je jadral ameriški predsednik John F. Kennedy. V Piran je prijadrala iz Benetk, stalni privez pa ima že vrsto let v francoskem Cannesu. Morska legenda, elegantna regatna dvojambornica meri v dolžino skoraj 19 metrov, zgrajena pa je bila leta 1937. Potem ko je osvajala regate in služila kot šolska ladja, je zaslovela še z nadimkom 'plavajoča Bela hiša'. "Da, seveda," pravi članica posadke: "To je slavna jadrnica, saj je bila v 60-ih letih jadrnica predsednika Kennedya."

Tudi na piranskem pomolu je bila deležna posebnega zanimanja. Njenega prihoda so se prav tako razveselili organizatorji, Društvo ljubiteljev starih bark Piran. Predsednik Janez Šabec dodaja: "Moram se zahvaliti občini Piran, ki nam to dovoli, sploh da to organiziramo tako spontano in to cenijo vsi udeleženci."

Iz Tržiča v Italiji je na lošinjski paseri, zgrajeni leta 1965, prijadral Artemio Croatto. Regate se je že večkrat udeležil, pravi, saj je Piran med njegovimi najljubšimi mesti: "Rad se srečujem s prijatelji, ljubitelji starih bark." Croatto ni edini večkratni udeleženec. Rekorder pa je zagotovo 80-letni Walter Gallana, prav tako iz Italije. V štirih desetletjih, odkar jadra na svoji jadrnici Pussy cat, je zamudil redkokatero piransko regato: "Pomembno je predvsem sodelovati. V Piranu sem se z nekaterimi prijatelji tudi skupaj postaral."

Tudi letošnje regate seveda ne bi bilo brez 117-letnega Starega mačka Janeza Šabca, iz Izole pa je prijadrala 12-metrska starodobna lesena Ampelea Tomija Sinožiča.