V zabojnike bo mogoče oddati rabljena oblačila in obutev ter hišni tekstil, modne dodatke, plišaste igrače in knjige. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
V zabojnike bo mogoče oddati rabljena oblačila in obutev ter hišni tekstil, modne dodatke, plišaste igrače in knjige. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Zabojniki, v katere lahko oddamo le čiste in suhe izdelke, zapakirane v plastične vreče do 20 kilogramov, so dobrodošla novost. Skoraj leto in pol v Posočju namreč ni bilo zabojnikov za tekstil. Odločitev Komunale Tolmin pojasnjuje vodja ravnanja z odpadki Polona Artač: "Že v letu 2019 smo ugotavljali problem s prevzemniki uporabnega tekstila, da ni bilo interesa za prevzem in da se je cena po kilogramu prevzetega tekstila zvišala in je višja kot za mešane komunalne odpadke. Zato smo začeli razmišljati o alternativi, se takoj začeli pogovarjati tako s Karitasom, Rdečim Križem, Humano in podjetjem Tekstilko."

A se niso uspeli dogovoriti. Nazadnje jim je uspelo najti izvajalca Bogdana Hafnerja iz Škofje Loke, ki bo enkrat tedensko praznil zabojnike. "Mi smo v bistvu zbiralec rabljenih oblačil in obutve z namenom, da z zbranim nekaj naredimo, nek nov izdelek. Zaenkrat delamo čistilne krpe, imamo organizirano proizvodnjo – za uporabo v industriji, ne za gospodinjstva – in to potem sprešamo v 10-kilogramske bale in to je naša prodajna enota. Tisto, kar pa nam ne pride v poštev, pa damo našemu partnerju na Madžarsko in on nam vrne krpe, kar pa tudi zanje ni primerno, zmeljejo."

Manjši delež zbranega gre od njihovega partnerja tudi v trgovine z rabljenimi izdelki in predelovalcem oblačil. V zabojnike se sme odlagati zgolj čiste in suhe izdelke, medtem ko neuporaben tekstil občani še vedno lahko oddajo v zbirne centre Komunale Tolmin, manjše količine pa v zabojnike za mešane odpadke.