Foto: Promocijsko gradivo
Foto: Promocijsko gradivo

Prepoznava znakov in simptomov omogoča, da bolezen odkrijemo v zgodnji fazi, ko je ta še obvladljiva in so možnosti za ozdravitev visoke, kakovost življenja pa boljša. Podatki Registra raka, ki deluje na Onkološkem inštitutu, kažejo, da za rakom vsako leto zboli več kot osem tisoč moških. Tako v Sloveniji kot tudi v razvitem zahodnem svetu je za nemelanomskim kožnim rakom najpogostejši pri moških rak prostate. V letu 2020 je v Sloveniji za rakom prostate zbolelo blizu 1470 moških. Ta rak spada med bolezni z dobrim preživetjem. Napreduje zelo počasi, zato so bolniki v začetni fazi bolezni praviloma brez simptomov in znakov oziroma so ti neznačilni.

Jožef iz Izole, sicer član Obalnega društva za boj proti raku, je zdravje prostate spremljal še preden ga je pred devetimi leti doletela diagnoza rak: "Mislil sem, da bom večno zdrav. Ko pa se to zgodi, pride do miselnih preskokov." Pri njem tudi o tem, kaj bo, ko bo umrl. A je negativne občutke uspel premagati: "Razmišljal sem, da če to primerjam s prometno nesrečo s smrtnim izidom, sem jaz v ugodnem položaju. Imam časa še mesece in mesece. Zelo dobro poznam samega sebe in sem hitro začel iskati rešitve. Ker jaz se ne predam."Po uspešnem operativnem posegu zdaj hodi na redne kontrole: "Jaz sem to izkoristil tudi za duhovno in duševno ozaveščanje. Taka izkušnja te okrepi za življenje."

Svet Evropske unije je lani države članice pozval, da preizkusijo učinkovitost organiziranega presejanja tudi za raka prostate. Na Onkološkem inštitutu so skupaj s partnerji že pristopili k pripravi strokovne podlage. Strokovnjaki Onkološkega inštituta Ljubljana in Državnega programa obvladovanja raka medtem moškim svetujejo odločitev za zdrav življenjski slog ter tudi redno samopregledovanje mod in redno udeležbo v presejalnem programu Svit.

Med najbolj ozdravljivimi je rak mod, ki je razmeroma redek rak, je pa najpogostejši pri moških med 20 in 40 letom. Rak debelega črevesa in danke je pogostejši pri starejših od 60 let. Presejalni program Svit je v Sloveniji na voljo od leta 2007. Mesec november je tudi mesec ozaveščanja o pljučnem raku, ki je eden izmed najpogostejših rakov v svetu, tudi pri nas. Incidenca pljučnega raka v Sloveniji še vedno narašča, sicer bolj pri ženskah kot pri moških.