Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko
Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko

Soočajo se z odhodi in s preobremenjenostjo, reorganizacija dela in vse več pacientov na covidnem oddelku pa krnijo izvedbo drugih programov.

V intenzivni enoti covidnega oddelka šempetrske bolnišnice so trenutno štirje bolniki, od tega trije potrebujejo pomoč respiratorja. Na akutnem delu je 19 bolnikov, v treh primerih covid ni vodilna bolezen. 12 jih potrebuje zdravljenje z dodajanjem kisika, najmlajši pacient je star 40 let.

Zasedenost intenzivne enote je zapolnjena, na rednem je na voljo še nekaj postelj, pojasnjuje strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler: "Ta trenutek imamo skupno kapaciteto 25 postelj, še so možnosti za razširitev, imamo pa problem z zagotavljanjem kadra, predvsem v zdravstveni negi. Po tretjem vali epidemije smo beležili še dodatne odhode, mnogi imajo že več kot eno leto 12-urni turnus."

Nujna je bila reorganizacija dela, sledile so prerazporeditve kadra na covidni oddelek, kot pravi Savnik Winklerjeva, žal na račun obsega drugih dejavnosti: "Zmanjšali smo število dnevnih operacij, kasneje je to vplivalo na spremembo na ambulantnem delu. Številne ambulante so začasno zaprte."

Paciente obveščajo o naknadnih datumih. Vsekakor rabimo sistemske spremembe, poudarja Savnik Winklerejeva. Dodaja, da bi k izboljšanju položaja, tudi zmanjšanju hospitalizacij zaradi covida, pripomogla boljša precepljenost prebivalstva. "Prav je, da imajo vsi pacienti, ki rabijo bolnišnično obravnavo, enako možnost dostopa. Žal do tega ne prihaja."

V intenzivni enoti v Šempetru je samo en polno cepljen pacient, na akutnem šest.