Foto: BoBo
Foto: BoBo

V šempetrski bolnišnici, kot tudi v drugih bolnišnicah v Sloveniji, že več časa delujejo klinični farmacevti, ki so doslej večinoma pomagali zdravnikom pri izbiri pravih zdravil, je povedala vršilka dolžnosti strokovne direktorice šempetrske bolnišnice Jasna Humar. V zadnjih mesecih pa so se, na nekaterih oddelkih, začeli vključevati tudi v delo z bolniki: "Redno spremljajo terapijo pri pacientih, preverjajo, da ne pride do neželenih učinkov, nato izdelajo za bolnika kartico zdravil, ki jo dobi za domov, tako da točno ve, kako zdravila jemlje."

Od minulega tedna pa pacienti ob odpustu iz bolnišnice prejmejo tudi predpisana zdravila: "Tako da bolniku od odpustu ni treba še v lekarno, ampak ima vsa zdravila skupaj z navodili, pojasnili že s sabo doma. So izjemno zadovoljni pacienti, ker jim to zelo olajša prihod domov iz bolnišnice in zdravljenje."

Z namenom zagotavljanja tovrstne oskrbe so nekoliko okrepili ekipo kliničnih farmacevtov. "So z velikim veseljem sprejeli ta izziv, in so veseli dela z bolniki, ki ga prej niso imeli," je povedala Humarjeva in dodala, da se tudi v drugih splošnih bolnišnicah pripravljajo na uvedbo te nove storitve.