Sopotniki nadgrajujejo storitve brezplačnih prevozov s sistemom lažjega dostopa starejšim do storitev in izdelkov. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Sopotniki nadgrajujejo storitve brezplačnih prevozov s sistemom lažjega dostopa starejšim do storitev in izdelkov. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

V projekt so povabili lokalna podjetja, ki ponujajo izdelke in storitve, ki jih starejši občani že sedaj redno obiskujejo. Različni lokalni podjetniki tako starejšim nudijo ugodnosti v obliki popustov. Na pobudo Sopotnikov se je odzvala tudi podjetnica Maja Jamšek, ki ima trgovino s tekstilom v Idriji: "Rekli smo, zakaj pa ne bi pomagali, če lahko skupaj združimo moči in olajšamo starejšim vsakdanje obveznosti. Kdo ve, morda bomo tudi mi potrebovali pomoč, ko bomo starejši."

Kvaliteta življenja starejših je s pomočjo Sopotnikov drugačna, je povedala naša sogovorka: "Sama živim 13 kilometrov od Idrije. Sopotnike uporabljam od začetka. Sem zadovoljna. To je veliko, da te počakajo in si brez skrbi, da te tudi nazaj domov pripeljejo."

V projekt Ugodnosti za starejše so se vključile tudi lekarne, optiki, trgovine s perilom, frizerji, vrtnarji. Z Zavoda Sopotniki, Anu Kahuna: "Mi opazujemo, kakšne so potrebe starejših, kam jih vozimo, kakšne so njihove socialne stiske. Vsi vemo, da socialni položaj starejših ni zavidljiv in si ne morejo privoščiti stvari, ki bi jim pripadale."

Projekt trenutno poteka v treh enotah Sopotnikov, do konca septembra 2021 pa načrtujejo, da se bo izvajal v vseh trinajstih. Sicer pa Sopotniki storitev zagotavljajo več kot 3000 uporabnikom, v svojih ekipah pa združujejo 370 prostovoljcev, ki verjamejo v poslanstvo, da mora biti človek človeku sopotnik.