Sandi Maver je bil tudi med ustanovitelji festivala Overjam. Foto: Facebook/Dubioza kolektiv
Sandi Maver je bil tudi med ustanovitelji festivala Overjam. Foto: Facebook/Dubioza kolektiv

ni bil glasbenik, ni nastopal. Ni znano, da bi bil član kakega benda, da bi obvladal kak inštrument. On je bil tisti, ki je pisal o drugih in zato je o njem toliko težje pisati.

Rojen leta 1969 v Šempetru je svojo iskreno in neizmerno ljubezen do glasbe usmeril v, recimo temu tako, delovanje iz ozadja. Najprej je v lokalnih fanzinih pisal o glasbi, pozneje sta s sodelavcem Simonom Markičem ustanovila Rock vibe, še do sedaj edino revijo za sodobno rock glasbo v Sloveniji. Bilo je leta 1993 ...

Naslednji karierni korak je bil logičen, izhajajoč iz potreb: postal je, glasbeni menedžer ... Začenši s skupino Skytower, in Psycho-Path se je njegova karierna pot razrasla v različne smeri in zvrsti. S skupino Zaklonišče prepeva je tako na prelomu tisočletja prerasel meje lokalnega in slovenskega, postal je koncertni promotor z mednarodnimi izkušnjami, lotil se je tudi festivalov.

Kljub temu je ostal aktiven v Novi Gorici, kjer je imel v tistem času pomembno vlogo pri nastanku in razvoju kulturnega centra "Mostovna".

Za vse svoje varovance, med njimi so bili tudi Shyam, Tide, Werefox ali pa Zoran Predin, se je zavzemal naravnost z jezuitsko gorečnostjo ter tako nemalokrat prišel navzkriž z nami, uredniki, kot tudi drugimi organizatorji koncertov in festivalov. Še posebej Elvis Jackson, in ne nazadnje jugoskupine S.A.R.S , Bernays propaganda, in seveda, to je treba še posebej podčrtati, Dubioza kolektiv, so se vzpostavili na račun njegove profesionalne predanosti, strasti in vztrajnosti.

Sandi Maver je precej in korektno sodeloval z našim radiem. Sodeloval je, brez razlik, z vsemi, ki se na Radiu Koper ukvarjamo z glasbo. Še posebej gre izpostaviti njegove asistence pri oddaji Radio Live, kot sogovornik ali gost pa je bil zgovoren in pregovorno kritičen. Med dolgotrajno boleznijo se ni nikoli odpovedal spremljanju glasbe.

Od Sandija se bomo poslovili v torek, 10. julija, ob 17. uri na pokopališču Stara Gora pri Novi Gorici.

Armando Šturman