Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Že zjutraj je bilo znano, da je za to odgovorno podjetje TKK s Srpenice, nam je povedal poveljnik kobariške gasilske zveze, Andraž Mašera: "Po do zdaj znanih podatkih gre za relativno nenevarno snov, ki se meša z vodo in v teku čez brzice ustvarja peno. Skupaj z gasilci PGD-ja Tolmin postavljamo zaščitno pregrado pod Kobaridom, skupaj z gasilci PGD-ja Bovec pa smo v podjetju zatesnili in preprečili iztekanje iz rezervoarja oziroma zajetja."

V vodstvu TKK-ja, kjer proizvajajo tesnilne mase, lepila, poliuretanske pene, tehnična razpršila in dodatke za beton in malto, so priznali, da je snov ušla iz njihove tovarne. Šlo je za človeško napako, priznava direktor TKK-ja Uroš Lozar. "Z obžalovanjem moram povedati, da je res prišlo do izlitja naše surovine v reko. K sreči ne gre za nevarno snov. V varnostnem listu je jasno označeno in tudi sestava kaže, da gre za nenevarno snov. Večino snovi smo ujeli v naše varnostne bazene, del snovi, v tem trenutku še ne vemo natančne količine, ocenjujem, da od dveh do sedmih ton, pa se je razlil prek varnostnih bazenov in stekel v reko." Kot je dodal Lozar, so tudi sami odvzeli vzorce, ki jih bodo predali nacionalnemu laboratoriju.

Na terenu so že od jutra bovški, kobariški in tolminski gasilci, policija, tudi ribiški čuvaji Ribiške družine Tolmin, ki sicer doslej niso zaznali kakšnega pogina rib. A Soča se peni vzdolž petih kilometrov, zato stanje označujejo kot katastrofo, poudarja ribiški čuvaj RDT-ja Erik Golob. "Stvar je katastrofalna. Kaj se bo zgodilo, ne vem. Stvar je lepljiva in prijela se bo tudi na ribji živelj. Vzpostavil sem stik z zavodom za ribištvo, da bi tudi pozneje odvzeli vzorce rib in videli, koliko je te snovi na ribah."

Zbor pred tovarno

K odvzemu vzorcev, ki jih bodo sami poslali v analizo, so na družbenih omrežjih pozivali tudi v organizaciji Balkan River Defence, ki skupaj z domačini ob 20. uri pripravlja tudi zbor pred tovarno TKK. V petek dopoldne naj bi se sicer glede onesnaženja zbrali tudi pristojne službe, predstavniki podjetja in župani.

Gasilci so zatesnili in preprečili iztekanje iz podjetja, pod vasjo Idrsko na Kobariškem pa postavili zaščitno pregrado oz. zaveso, nam je pojasnil poveljnik kobariške gasilske zveze Andraž Mašera: "Naredili smo preliminarne analize, ki ne kažejo hudega onesnaženja. Tudi na ribjem življu onesnaženje za zdaj ni imelo vpliva. Stvar bomo spremljali naprej glede na to, kako se snov obnaša, verjetno še ponoči in tudi jutri."

Že v preteklosti so številni opozarjali na morebitno onesnaženje, vendar so v podjetju to vedno zanikali in zatrdili, da so poskrbeli za varno proizvodnjo. Eno največjih posoških podjetij, ki je od leta 2013 v lasti belgijske družbe Soudal Holding, ima sicer trenutno 270 zaposlenih in načrtuje nove naložbe.