Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv

Razprodana dvorana je dokaz, da so vrednote narodnoosvobodilnega boja, ki jih gojijo, še vedno globoko usidrane v skupen čezmejni prostor. V središču Trsta so ob partizanskih odmevale tudi delavske in revolucionarne pesmi ter pesmi upora.

Vstala Primorsko in Na juriš je s tržaškim partizanskim pevskim zborom Pinko Tomažič stoje odpela tisočglava publika, ki je napolnila gledališče Rossetti. Težko bi si zamislili lepše praznovanje jubileja. Prav v tej dvorani jim na začetku njihove poti, v 70. letih prejšnjega stoletja, niso dovolili nastopiti. Zdaj so tu ponosno proslavili svoje ideale: svobodo, mir in sožitje. Predsednica zbora Rada Zergol: "Smo začeli v letih, ko je bilo nekaj sovraštva med Italijani in Slovenci, zdaj pa smo spet tu v gledališču, ki je v bistvu čisto italijansko gledališče. Je pa to tudi znak, da se je v Trstu nekaj premaknilo, da je postalo zares multikulturno mesto, tako, kot mora biti."

Vztrajati v okolju, ki ti ni vedno naklonjeno, je vse prej kot lahko, dodaja predsednica in spomni, da tržaški župan po več kot letu dni še vedno ni ponudil alternative za odvzeti sedež na Padričah. Tudi zato je sinočnji koncert pomembna spodbuda. Pesmi upora in boja za enakopravnost ter pravičnost so zapeli tudi tržaški zbor Coro Sociale, ženski pevski zbor Donna canta donna iz Tržiča, ženska vokalna skupina Kombinat ter rokovska zasedba Modena City Ramblers. Množica nastopajočih je skoraj triurni koncert zaključila z 'Bello ciao' ob glasnih ovacijah publike:

"Mi vzbuja spomine, mojo narodnost, slovensko pripadnost."

"Partizanski pevski zbor spremljava že od otroštva, zato tega koncerta res nisva želela zamuditi. Veseli naju, da so ga priredili prav tu v Rossettiju, to je zelo pomembno za Trst."

"Prihajava iz Izole, prihajava sem, ker je bil koncert v Cankarju razprodan in ker je to še ena redkih institucij, ki goji tradicijo partizanstva pri nas."

Nastopi si bodo v jubilejnem letu sledili tudi poleti, oktobra pa bodo praznovanje zaključili s koncertom v tržaškem starem pristanišču, z izdajo foto knjige in dokumentarnega filma.