Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Na osnovni šoli Marije in Line v Umagu med izbirnimi predmeti že peto leto zapovrstjo ponujajo tudi slovenski jezik in kulturo. Ravnateljica Sanja Zakinja: "Vsako leto se je na slovenski jezik prijavilo večje število učencev. Začeli smo z desetimi, zdaj jih imamo 28. Zanimanje se torej veča, ker del naših učencev nadaljuje šolanje na pomorski šoli ali na tehniški šoli v Kopru." Učenki Lina in Sara sta slovenščino izbrali iz različnih razlogov: "Je zelo zanimiv jezik in preprosto sem se želela naučiti novega jezika." / "Slovenščino sem izbrala zaradi možnosti nadaljevanja šolanja. Ni ne težka, ne tako lahka."

Pri pouku obenem spoznavajo tudi kulturo, zato ob novih besedah in jezikovnih pravilih raziskujejo slovenske navade, praznike, odpravili pa se bodo tudi na izlet v Slovenijo. Učiteljica slovenščine Darja Čubrić: "Otroci, ki prihajajo, so različni: nekateri imajo slovenske korenike, drugi nimajo povezave, pa bi se vseeno želeli naučiti jezika, kajti ta bližina Izole, Pirana, Kopra jih vabi. Otroci so različnih starosti od 10 do 14 let."

Število šol, ki ponujajo možnost učenja slovenščine v Istrski in Primorsko-goranski županiji ostaja v letošnjem šolskem letu enako, pravi predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem Barbara Riman, to možnost pa ima letos prvič tudi ena izmed šol v Medžimurski županiji. Ob tem pa je še veliko izzivov s pedagoških kadrom: "Predvsem da vidimo, na kakšen način bi trenutnemu pedagoškemu kadru – ker imamo majhno število učiteljic in učiteljev, ki zadostujejo vsem pogojem – pomagali, da izpopolnijo svoje znanje, da končajo pedagoške smeri. Kar bi jim potem hrvaška država priznala, da bi lahko dobili zaposlitev za nedoločen čas."

O tem z ravnatelji šol, kjer je slovenščina med izbirnimi predmeti, načrtujejo novembra posvet na Reki. Sicer pa je v pripravi tudi nov učni načrt za učenje slovenskega jezika na hrvaških šolah, ki bo predvidoma nared konec leta.