Fotografija je simbolična Foto: Radio Koper/Alan Radin
Fotografija je simbolična Foto: Radio Koper/Alan Radin

Predavanja so nadgradili z operativnimi posegi, ki so jih izvedli in ki so jim vsi udeleženci lahko sledili ter sproti zastavljali vprašanja.

Na mednarodnem simpoziju so ortopedi spoznali najnovejše kirurške tehnike, nadgradili svoje znanje s področja večje stabilnosti rame, pravilnega obvladovanja zapletov in doseganja boljših kliničnih rezultatov po artroplastičnih posegih. Srečanje je potekalo pod organizacijsko taktirko domačih specialistov ortopedske kirurgije. Marko Nabergoj in Benjamin Marjanovič z Ortopedske bolnišnice Valdoltra: "Namen teh izobraževanj, ki jih opravljamo v tujini, kot tudi tega dogodka, je to, da pripeljemo najnovejše in najmodernejše kirurške tehnike v našo bolnišnico, ki so tudi podprte z znanstveno literaturo, tako s kliničnimi kot biomehanskimi študijami ... Pripravili smo zelo zanimiv in pester program s šestimi operacijami v živo. Odziv je zelo dober."

Na simpoziju je bilo prisotnih preko trideset predavateljev iz celega sveta. Priznani domači in tuji ortopedski strokovnjaki iz Švice, Grčije, Portugalske, Nizozemske, Hrvaške, Norveške, Poljske, Italije in Indije so predstavili najnovejša spoznanja. Bistvo je, da sledimo sodobnim trendom, poudarja kirurg ortoped Boris Poberaj: "S tem omogočimo, da pacienti dobijo oskrbo, ki bi jo dobili kjerkoli po svetu. Istočasno po svetu sledimo razvoju in ga na nekaterih področjih tudi diktiramo. To je en lep dogodek, ki nam pokaže, kje smo."

Izmenjava izkušenj je neprecenljiva, poudarja ortoped kirurg Namdev Gorgile iz Puneja, Indija: "Srečen sem, da sem se lahko udeležil takega dogodka s toliko priznanimi kolegi. To so predavanja in posegi, iz katerih se res da veliko naučiti o zdravljenju bolezni in poškodb ramen. Dogodek je na svetovni ravni."

Gre za kompleksne tehnike, ki se v zadnjih letih v svetu hitro razvijajo. Trenutno uporablja tovrstne metode le peščica najboljših svetovnih kirurgov.