Kmetijska zadruga je v Vipavi odprla trgovino s kmetijskim repromaterialom, razmišljajo pa tudi o širitvi dejavnosti. Foto: Radio Koper/Karin Zorn
Kmetijska zadruga je v Vipavi odprla trgovino s kmetijskim repromaterialom, razmišljajo pa tudi o širitvi dejavnosti. Foto: Radio Koper/Karin Zorn

Največje breme so bili dolgovi do bank, nam je povedal predsednik Kmetijske zadruge Vipava, Aleš Kosovel: "Od leta 2008 naprej je bilo vseh dolgov 2,2 milijona evrov. Do danes smo uspeli vse poravnati."

Ostaja jim še dobrega pol milijona evrov obveznosti do kmetov iz naslova kupnine za grozdje, je razložil član upravnega odbora zadruge Aleš Krečič: "To pa zato, ker so v stečajni masi in se čaka zaključek tega postopka. Takrat bomo poplačali še ta ostanek, ki bo, kolikor bo."

Dolgove so poplačali s prodajo nepremičnin, ki so bile v lasti zadruge. Poslovanje je trenutno nekoliko nad ničlo, pravi Krečič, usmerili pa so se v trgovinsko dejavnost. Od Mercatorja so odkupili del poslopja ob centru Fama v Vipavi, kjer so odprli trgovino s kmetijskimi potrebščinami in zaposlili štiri osebe za polni delovni čas, eno za polovični, je pojasnil Kosovel.
"Cilj je, da smo konkurenčni, da bi blago približali kmetom. Tu vidimo potencial v smislu dostave repromateriala na dvorišče kmeta. To želimo okrepiti."

V prihodnje pa bi morebiti ponovno začeti z nekdaj že uveljavljenimi dejavnostmi, dodaja Krečič. "Recimo odkup mleka, grozdja, sadja, zelenjave. Zadruga sama sicer tega verjetno ne bi zmogla, vendar v povezavi z občinama Vipava in Ajdovščina, mislim, da bi bila zadruga kar primeren partner, da bi to lahko peljala."

Vipavska zadruga ima sicer nekaj več kot 600 članov, aktivnih je nekaj manj kot 400.