Foto: Radio Koper/Lea Širok
Foto: Radio Koper/Lea Širok

Prilagoditi so se jim morali tudi v turizmu. Gostje hotelov in kampov se na ukrepe odzivajo različno, a jih večina varčevanje podpira.

Tuši na plažah so zaprti. Enako pitniki in vodometi po mestih. Pranje avtomobilov in čolnov je prepovedano. Hotelirji goste spodbujajo k varčevanju z vodo z dodatnimi opozorili in nasveti. Že pred letošnjo sezono jih je večina pipe in tuše prilagodila za manjšo porabo. Stare kotličke so zamenjali z varčnejšimi. Ponekod ne uporabljajo nadprtov in privračujejo vodo pri pranju perila. Svoje zelenice zalivajo z vodo iz zbiralnikov.

Zelenemu turizmu so zavezani Hoteli Belvedere. Že drugo leto zapored so dobitniki zelenega ključa. Skladno s standardi tega priznanja so celoten pretok vode zmanjšali do 7 litrov na minuto. Gostje kampa pa lahko varčujejo z vodo tudi pri pomivanju posode, saj imajo na voljo pomivalne stroje. Direktorica Lea Sevšek Buterin o odzivu gostov na ukrepe pravi: "Moram reči, da so se tujci neverjetno lepo odzvali in dosti boljše kot pa mogoče naši gostje. Dosti bolj razumejo. To pač ni samo naša realnost zdaj, ampak bo morala biti naša realnost tudi v bodoče."

Gostje kampa lahko varčujejo z vodo tudi tako, da posodo pomijejo v pomivalnem stroju. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Gostje kampa lahko varčujejo z vodo tudi tako, da posodo pomijejo v pomivalnem stroju. Foto: Radio Koper/Lea Širok

V kampu nameravajo prihodnje leto vzpostaviti sistem uporabe odpadne vode iz umivalnikov in tušev za splakovanje školjke. Varčevanje z vodo postaja stalnica in del družbeno odgovornega ravnanja podjetij, so na naša vprašanja med drugim odgovorili v Adrii Ankaran. Tam, denimo, za zunanje in notranje bazene uporabljajo morsko vodo. V portororških hotelih Lifeclass so pripravljeni tudi na zniževanje pritiska in zapiranje vode v najvišjih nadstropjih svojih šestih hotelov. Odgovorna za stike z javnostmi Nika Filipič: "V sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož še vedno apeliramo tudi na lokalno javnost k upoštevanju ukrepov, ki so zelo mili v primerjavi s posledicami, ki nas čakajo ob morebitni redukciji vode."

Foto: Radio Koper/Lea Širok
Foto: Radio Koper/Lea Širok

Trajnostna načela so prav tako vodilo v istrskih hotelih Sava Turizma, Hotel Piran pa zaključuje pilotni projekt za pridobitev zelenega ključa.