Poletne počitniške aktivnosti Večgeneracijskega centra Goriške v letu 2018. Foto: Večgeneracijski center Goriške
Poletne počitniške aktivnosti Večgeneracijskega centra Goriške v letu 2018. Foto: Večgeneracijski center Goriške

K podpori zdaj pozivajo lokalne skupnosti na širšem Goriškem, se pa bodo vsekakor prijavili na nov razpis, ko bo to mogoče, zagotavljajo nosilci projekta.

Poleg novogoriške Ljudske univerze sta v projekt Večegeneracijskega centra Goriške vključena še Posoški razvojni center in Ljudska univerza v Ajdovščini, skozi njihove brezplačne dejavnosti pa je šlo v petih letih prek deset tisoč uporabnikov. Rožica Perat se je na tečaju računalništva zelo veliko naučila: "Predvsem je bil poudarek na elektronski pošti, ja, kako se uporablja, kako se pač formira."

Končuje se petletno financiranje programa, a v Večgeneracijskem centru Goriške gledajo po besedah njegove vodje Tanje Krpan naprej: "Programi se ne bodo ukinili, bodo pa vsekakor nekoliko okrnjeni. Vsaj še šest mesecev bodo programi še naprej delovali v nekoliko manjšem obsegu, kolikor nam bodo sredstva to omogočala."

Zato se do novega projektnega obdobja obračajo na občine na širšem Goriškem. Direktorica Ljudske univerze v Novi Gorici Nada Uršič Debeljak: "Če vseh 13 občin pristopi, pa če vsaka da tisoč evrov na mesec, je to 13 tisoč evrov na mesec, ki si jih partnerji razdelimo in s tem nekaj naredimo. To res niso veliki denarji."

O tem so se pogovarjali, a dokončnih odločitev še ni, pravi podžupanja novogoriške mestne občine Damjana Pavlica: "Bomo pa s pogovori nadaljevali, tako da bomo poskušali dobiti sredstva za nadaljevanje programov."

Kajti tako država kot lokalne skupnosti so projekt Večgeneracijskega centra prepoznali kot enega najboljših, poudarjajo še njegovi nosilci.