Mara Ambrožić Verderber med pripravami na odprtje razstave. Foto: Radio Koper
Mara Ambrožić Verderber med pripravami na odprtje razstave. Foto: Radio Koper

V zadnjih tednih so dela več kot 20 svetovno uveljavljenih umetnic in umetnikov iz vse Evrope in od drugod pripotovala v Piran. Razstava je tudi velik logistični izziv. Ob našem obisku so nekatera dela čakala še zapakirana v galeriji Monfort v Portorožu. V eni od šestih velikih škatel je instalacija Sintetična ničla slovenskega avtorja Andreja Škufce, ki je bila predstavljena na Norveškem. Iz Nemčije je prišlo delo Tobiasa Putriha, 800 kilogramov težka skulptura, ki bo prostor dobila v Mestni galeriji v Piranu. Direktorica Obalnih Galerij in kustosinja razstave Mara Ambrožić Verderber: "Predstavljamo umetnike, ki so, vsaj kar se tiče slovenske generacije, zagotovo na neki prelomni točki njihovih karier. Imamo tudi mlajše avtorje in seveda imamo avtorje tudi iz tujine, kot so Tomas Saraceno, ki odpira svojo osebno predstavitev v znameniti Galeriji Serpentine v Londonu."

Del Galerije Monfort je že pripravljen za performans 'Točka. Brez povratka', avtorice Sanje Neškovič Peršin, ki bo 3. junija uvod v razstavo. "Nato se bomo selili v Piran, kjer bomo imeli zvečer še dodaten performans umetnice italijanskega porekla Corinne Mazzoli in seveda otvoritev," pove kustosinja.

Pri prevozu umetniških del v Piran so naleteli na težave le pri uvozu iz Anglije in Norveške. "Tudi že samo za uvoz, recimo 10 manjših slikic risbic 20 x 30 cm, ki stojijo na carini, se potem vsak dan s carinskimi uradi dogovarjamo o vrednostih, o tem, kaj to sploh je v teh škatlah. Še najmanj težav smo imeli iz Južne Afrike. In seveda to, kar smo lahko prenesli tudi preko digitalnih medijev, kar pa je bil velik zalogaj tudi za informatike."

Zaenkrat le še to: razstava "Vse ni tako, kot se zdi" je nastala v koprodukciji norveškega Centra sodobne umetnosti Nitja in piranskih Obalnih Galerij. Finančno sta jo omogočila tudi ministrstvo za kulturo in Občina Piran.