Za 26 uporabnikov skrbi devet zaposlenih, večina varovancev se v center vključi iz bližnjega Ciriusa. Foto: Radio Koper
Za 26 uporabnikov skrbi devet zaposlenih, večina varovancev se v center vključi iz bližnjega Ciriusa. Foto: Radio Koper

V vipavski enoti VDC Ajdovščina-Vipava nudijo tako dnevni program kot institucionalno varstvo v bivalni enoti in stanovanjski skupini. Več kot pet odstotkov uporabnikov je starejših od 65 let in prav njihovo staranje prinaša velike izzive, pravi direktorica Ivana Lavrenčič: "Vedno več je vedenjskih in drugih pridruženih motenj in bolezni. Zato vedno več časa porabimo za pomoč pri vsakodnevnih aktivnostih, urejanju, vodenju, varstvu in včasih so potem ti vsebinski programi malo okrnjeni. Moram pa res pohvaliti sodelavce, da za vse, tudi tiste, ki ne zmorejo skoraj nič, najdejo aktivnosti, ki jih osrečujejo in jim dajejo smisel."

Izdelujejo veliko lastnih izdelkov, najbolj poznane so unikatne, ročno izdelane voščilnice. Sodelujejo tudi z lokalnimi podjetji, ki lažja dela 'pripeljejo' v enoto, nekateri varovanci pa odhajajo na delo v podjetja. Uporabniki Janko, Marija in Marko so povedali: "Pridem sem, da si malo popestrim dan. Da se malo družimo, ker so fajn ljudje." // "Šivamo, balinamo, hodimo. Se dogaja polno stvari." // "Lepo je, ko si del takega kolektiva. Kar ne morem verjeti, da je že 20 let. Zadnje čase se najraje zaposlim tako, da režem polnila za vzglavnike."

Kot dodaja Ivana Lavrenčič, že več let opozarjajo na prostorsko stisko: "Na ravni institucionalnega varstva je več kot polovica uporabnikov na invalidskih vozičkih. Kar pomeni, da je včasih potrebno veliko logistike, da se uspemo tako v bivalni enoti kot enoti dnevnega programa najti dovolj kotičkov za kvalitetno opravljanje naših storitev. Nimamo namenskih prostorov za fizioterapijo, delovno terapijo."

V načrtu je bila nova enota, a je zaradi usmeritve k deinstitucionalizaciji ideja zamrla. Kot dodaja direktorica, z obema občinama iščejo rešitve, kaže pa se več možnosti za bodoče preoblikovanje zavoda.