Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Preiskava je pokazala, da vir okužb niso živila, temveč je šlo najverjetneje za kontaktni prenos prek embalaže.

Glede na klinično sliko, potek obolenja in rezultate laboratorijskih analiz je že prva preiskava po množični okužbi na Bistriškem pokazala, da je bil povzročitelj norovirus. Več časa pa so pristojni potrebovali za ugotovitev, da ni šlo za okužbo preko živil, kupljenih v mesnici. Lastnik Aleš Milavec je po prejetju poročila nadzora nekoliko pomirjen: "Vesel sem, da se je ta afera zaključila. Vsaj vemo, od kod je okužba prišla. Poročilo pravi, da je prišlo do kontaminacije prek embalaže. Eden se je lahko okužil na vhodu, pustil na kljuki ali prinesel okužbo do pulta. To je zdaj več ugibanj. Glavno, da so potrdili, da ni bilo z mesom nič narobe."

NIJZ navaja, da je iz poročila o mikrobiološkem preizkušanju živila (tatarski biftek) razvidno, da so preizkušani parametri v mejah sprejemljivih vrednosti. "Iz tega je mogoče sklepati, da ne gre za okužbo živil, kupljenih v mesnici, temveč za kontaktni prenos, verjetno prek embalaže, ki je prišla v stik z delovnimi površinami, predvsem tistimi, ki se jih dotikajo stranke (prodajni pult, pos terminal, dozator razkužila)," piše v sporočilu po zaključenem nadzoru.

Okužbi je bilo izpostavljenih 139 oseb. Nacionalni inštitut za javno zdravje v poročilu ne izključuje možnosti predhodnih okužb oseb, ki so se udeležile družinskih praznovanj, na drugih prednovoletnih prireditvah. Te osebe so lahko okužbo prenesle v svoje domove in med sorodnike. V mesnici je bil izveden tudi izreden nadzor inšpekcije, nepravilnosti ni ugotovil.