Foto: Turistično združenje Izola
Foto: Turistično združenje Izola

Projekt se je osredotočil na promocijo podeželja in butičnih muzejev slovenske Istre ter ohranjanje njena dediščine, v imenu vodilnega partnerja, občine Izola, pojasnjuje Maja Košak. "Cilj tega projekta je bil, da spodbudimo tudi obisk podeželja ter virtualizacijo naravne in kulturne dediščine slovenske Istre, tudi zaradi tega, da spodbudimo celoletni obisk."

Turistično združenje Izola je v projektu najprej koordiniralo delo, zdaj pa skrbi še za promocijo, dodaja Tjaša Likar. "Največji izziv je predstavljalo to, kako ogromno količino materialov sistematično združiti in postaviti čim bolj enostavno spletno mesto. Dela je bilo ogromno, veliko sestankov in koordinacije, ampak smo veseli, da pred nami končno vidimo ciljno ravnino."

Nabralo se je več kot 300 artefaktov in lokacij. Smernice in kriterije za njihovo določitev je pripravil Pomorski muzej Sergeja Mašere. Direktor Franco Juri: "Izhajali smo iz muzejskih izkušenj in iz izkušenj projekta Mala barka 2, kjer smo podoben virtualen muzej, ki je bil fokusiran na pomorstvo, že uresničili."

Demonstracija turističnega itinerarija. Foto: Turistično združenje Izola
Demonstracija turističnega itinerarija. Foto: Turistično združenje Izola

Znamenitosti podeželja so bile po besedah direktorja Inštituta Irris Darka Darovca doslej precej prezrte, zato so jih tokrat izpostavili. "Ugotovili smo, da je veliko možnosti turistične ponudbe, zlasti gostinske, in pa seveda ponudbe kulturne in naravne dediščine, ki je lahko zelo zanimiva ne samo za turiste in obiskovalce, ampak tudi in predvsem za lokalno prebivalstvo."

Virtualno predstavitev naravnega in kulturnega bogastva slovenske Istre na spletnem mestu Butmuz.com, ki bo zaživelo v začetku novembra, so nadgradili še s predlogi za ogled v živo. Pripravili so štiri enodnevne izlete in enega dvodnevnega.