Kmetje so zaskrbljeni, ker obnova zadrževalnika Vogršček še ni končana. Foto: BoBo
Kmetje so zaskrbljeni, ker obnova zadrževalnika Vogršček še ni končana. Foto: BoBo

Težave z namakanjem Šempaskih gmajn se vlečejo vsaj dve desetletji, letos vode zagotovo ne bo, ugotavljajo sadjarji. Zato predlagajo prečrpavanje iz zgornjega jezera v spodnji del zadrževalnika Vogršček, pojasnjuje Franc Živec: "Izključno za potrebe Šempaskih gmajn. Ta voda bi pa morala biti tako predvidena, da ni v sistemu, razen ko mi zalivamo. Ker bo v nasprotnem primeru porabljena v enem dnevu."

Lani uporabljeno črpanje vode iz reke Vipave ostaja tudi letos, kajti obnovitvena dela na zadrževalniku Vogršček so se zaradi novih razpok na pregradi zavlekla, pravijo na kmetijskem ministrstvu. Dogovora, da bi lahko koristili zgornje jezero, pa jim z direkcijo za vode ni uspelo doseči, obžaluje državni sekretar Anton Harej: "A letos se kot edina ponuja ta možnost, da bi vendarle vodo iz zgornjega dela Vogrščka uporabili tudi za namakanje."

Na vprašanje, ali voda iz reke Vipave zadostuje, pridelovalec Srečko Kofol iz Civilne iniciative Vogršček odgovarja: "Kakor komu. Za tiste, ki imajo kapljično namakanje, recimo da je pritisk še zadovoljiv. Za razprševanje z mikrorazpršilci je že kriza, za kakšne večje zadeve, na primer rolomate, pa sploh ne pride v poštev." Tako bodo že tretje poletje ostali brez normalne uporabe namakalnega sistema Vogršček, se pridušajo pridelovalci v Vipavski dolini.