Iznajdljivi preprodajalci prevzemajo prodajna mesta in kupce domačim kmetom. Foto: Pixabay
Iznajdljivi preprodajalci prevzemajo prodajna mesta in kupce domačim kmetom. Foto: Pixabay

Zgodba z obcestno prodajo sadja in zelenjave se zdaj že nekaj let ponavlja. Trgovci postavljajo stojnice brez soglasja lastnikov zemljišča, sadje in zelenjavo z veletržnice pa praviloma prodajajo brez računa in kot domačo proizvodnjo. Lani so vsaj glede tega nekoliko spremenili svoj pristop in sadje označevali kot sezonsko in ne več kot domače. Če jim je inšpekcija stojnice zasegla, so postavili nove, če so jih redarji odgnali, so se vrnili takoj, ko je bil zrak spet čist. Plačilu kazni so se izognili tako, da so podjetje z neporavnanimi dolgovi zaprli in takoj odprli novo, ki je nadaljevalo s staro prakso.

Krajevna skupnost Jagodje-Dobrava je na Belvederju celo postavila ograjo, a so jo preprodajalci sadja in zelenjave odmaknili, da so naredili prostor za stojnice. Na občini bodo letos ubrali drugačno pot, pravi direktor Javnega zavoda za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte, Iztok Škerlič. Urediti nameravajo tržnico Kilometer 0. "Kjer bi dejansko tudi ločili domače prodajalce od ostalih in v okviru 'kilometra nič' res nudili samo domače pridelke in izdelke. Seveda pa pozivamo tudi kupce, da se raje odločijo za preverjene zadeve, saj je trg ponavadi najbolj učinkovit mehanizem za urejanje ponudbe in povpraševanja."

Inšpekcija medtem skupaj z drugimi državnimi organi in službami tudi letos poostreno nadzira prodajo sadja in zelenjave na obcestnih stojnicah. Finančna uprava je doslej opravila 76 nadzorov, nepravilnosti pa je ugotovila kar v tretjini primerov. Največ se jih nanaša na delo in zaposlovanje na črno ter davčno potrjevanje računov. Na terenu so tudi že tržni inšpektorji, ki med drugim preverjajo, ali so stojnice pravilno označene in ali so prodajalci za postavitev stojnic pridobili pisno soglasje lastnika oziroma upravljavca prostora.