Foto: EPA
Foto: EPA

Pojavili so se tudi predlogi o spremembi termina počitnic. Posamezna ravnateljstva imajo sicer na svojih šolah ob preobremenjenosti tudi možnost predlagati izobraževanje na daljavo. Po zadnjih podatkih covid sledilnika je v primorskih šolah in vrtcih v karanteni 128 oddelkov.

Na Osnovni šoli Koper je število okužb po počitnicah naglo naraslo, pove ravnateljica Ingrid Poropat. Na največji koprski šoli je v karanteni 12 oddelkov od skupno 39: "Sicer še za tri oddelke čakamo potrditev PCR-jev. Velik je izpad tudi na kadrovskem področju, kajti vsi tisti učitelji in strokovni delavci, ki ne izpolnjujejo enega izmed treh izjem pogojev za karanteno, morajo posledično v karanteno. Zaenkrat nam še uspeva organizirati vzgojno-izobraževalni proces."

V karanteno morajo po novem tudi učitelji, če so bili v razredu ali zaprtem prostoru več kot 15 minut z učencem, ki ima potrjeno okužbo. To povzroča znatnejše težave, kar so izpostavili tudi na sestanku z ministrstvom za šolstvo, pravi ravnateljica. Pri organizaciji pouka si pomagajo z različnimi nadomeščanji: "S študenti. Tudi učitelji, ki gredo v karanteno, izvajajo tudi pouk na daljavo, od doma. Vsi vstopamo v razrede: od svetovalne službe do vodstvenih delavcev, knjižničark."

Tudi na izolski Osnovni šoli Livade, kjer se šolajo na daljavo trije razredi, odsotnosti učiteljskega kadra nadomeščajo trenutno s pomočjo študentov, je povedala ravnateljica Maja Cetin: "Pri sami organizaciji dela poskrbimo, da ti študenti največ nadomeščajo pri jutranjem varstvu, pri organizaciji podaljšanega bivanja, pa tudi včasih pri posameznih urah, na primer na razredni stopnji."

Osnovno šolo Alojza Gradnika v Brdih obiskuje 438 učencev, v karanteni je slaba polovica. Ravnatelj šole Uroš Kobal je povedal, da gre večinoma za učence na predmetni stopnji: "Ob tem moram poudariti, da je odsotnih tudi 15 strokovnih delavcev šole, tako da res z velikimi napori in požrtvovalnostjo teh, ki smo v šoli, poskušamo peljati pouk v skladu s priporočili in smernicami, da smo v šoli."

Hkrati upa, da so dosegli vrh okužb, saj organizacijsko to pomeni velik zalogaj.