Preprodajalci sadja in zelenjave praviloma zavzamejo najboljša prodajna mesta, pogosto tudi brez soglasja lastnikov zemljišč. Foto: Radio Koper
Preprodajalci sadja in zelenjave praviloma zavzamejo najboljša prodajna mesta, pogosto tudi brez soglasja lastnikov zemljišč. Foto: Radio Koper

Belveder nad Izolo je idealen za obcestno prodajo sadja in zelenjave, saj je možnosti za postavitev stojnic zares veliko. Največkrat stojijo tik ob cesti, na pločniku ali parkirišču, pa tudi na katerem od tamkajšnjih lahko dostopnih javnih ali zasebnih zemljišč. Lokalni kmetje in ponudniki se pritožujejo, da si težko izborijo prodajno mesto ob cesti, če sploh, in da so v primerjavi z organiziranimi trgovci, ki ne upoštevajo pravil in po nižji ceni prodajajo blago slabše kakovosti, v podrejenem položaju. Inšpekcijske službe se sicer trudijo, da bi onemogočile nepoštene trgovce, vendar pri tem žal niso najbolj uspešne. Kmetom bo z organizirano tržnico zdaj priskočila na pomoč še tamkajšnja Krajevna skupnost Jagodje- Dobrava, ki jo po novem vodi Giuliano Ritoša: "Ta projekt je odgovor cestnim preprodajalcem in v pomoč našim krajanom in kmetom, vsem, da bodo lažje prodajali svoje izdelke."

Tržnica že stoji, določiti je treba še tržni red: "Moramo ga še pripraviti. Ustanovili bomo komisijo, ki jo bodo sestavljali predstavniki krajevne skupnosti. V njej bodo domačini in kmetje, tako da bomo tržni red pripravili s skupnimi močmi in ga prilagodili njim."

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Naložba je vredna 80 tisoč evrov. 85 odstotkov je evropskega denarja, razliko je pokrila krajevna skupnost, ki je zanimanje za prodajo najprej preverila med kmeti, razloži sogovornik: "Nekateri kmetje se že zdaj zanimajo za prodajo na tržnici, čeprav ta še ni dokončno pripravljena in konkretno urejena. Zato pričakujemo, da bo pobuda z njihove strani pozitivno sprejeta."

A dvom ostaja. Nobenega zagotovila ni, da preprodajalci svojih stojnic ne bodo postavili pred tržnico oziroma tik ob cesto, kot so to počeli doslej. Ritoša zato računa tudi na pomoč občine in pristojnih služb, "kot so raznorazne inšpekcije, da bomo problem reševali z roko v roko".

Tržnica stoji ob sedežu krajevne skupnosti in restavraciji, meri okrog 40 kvadratnih metrov, ima šest hišk, v eni bo tudi multimedijski prostor. Delati bo začela predvidoma 1. aprila.