Foto: BoBo Foto:
Foto: BoBo Foto:

Na razpis za izvajalca pripravljalnih del za gradnjo drugega tira se je prijavilo 15 izvajalcev. Ti so pripravljeni dostopne ceste do gradbišča trase nove železnice graditi za zelo različne cene - od 14 do 22 milijonov evrov. Ponudbe so odpirali danes, kdaj bodo izbrali izvajalca in začeli z gradnjo, še ni znano.
Za najnižjo ceno je ceste pripravljen graditi Kolektor CPG s partnerjem Euroasfaltom iz Bosne in Hercegovine, in sicer za 14,4 milijona evrov. Najvišjo ceno - 22,5 milijona evrov je postavilo podjetje Mapri proasfalt iz Ljubljane. Med 15 družbami, ki so pripravljene izpeljati prvo fazo gradnje drugega tira, je večina takih, ki nastopa še z enim ali dvema ponudnikoma. Iz tujine sta prišli dve ponudbi: grška družba Aktor z eno najvišjih cen, 21 milijonov evrov, in hrvaški GP Krk, ta v Sloveniji dela tudi na avtocestnem omrežju, z dobrimi 17 milijoni. Večina cen se vrti okrog 17 milijonov, tako ceno ponujajo tudi Grafist skupaj še z dvema partnerjema, Godina, GH Holding Blaža Miklavčiča in Trgograd, nekdanji podizvajalec SCT-ja. Nekoliko višjo ceno, ki presega 18 milijonov, ponujata Adriaing in CGP.

Pripravljalna dela obsegajo gradnjo dostopnih cest, ki bodo vodile do gradbišč viaduktov, predorov, mostov. Ker bo trasa nove železnice potekala tudi po težje dostopnih območjih, je gradnja cest nujna. Izvajalec jih bo moral zgraditi v letu dni. Ponudbe bodo zdaj na Direkciji za infrastrukturo podrobno preučili, kdaj bodo izbrali izvajalca, ni znano, lahko pa se zavleče zaradi morebitnih pritožb.

Za pripravljalna dela je skupaj predvidenih 44 milijonov evrov, vštete so tudi geološke, arheološke in druge raziskave.

Nataša Ugrin Tomšič.