Fotografija je simbolična. Foto: RTV Slovenija
Fotografija je simbolična. Foto: RTV Slovenija

Začetki so bili zahtevni, se spominja vodja Centra za krepitev zdravja zdravstvenega doma Piran, Tadeja Bizjak. Do danes so ljudje programe spoznali, v center ji ni treba več vabiti, prihajajo sami. Za določene delavnice, kjer je veliko povpraševanje, je treba tudi kdaj počakati: "Največ zanimanja je za delavnico Gibam se. Tu ne gre samo za to, da pacienti telovadijo, ampak jim je tudi vse razloženo na kakšen način pravilno telovadijo. Zanimanje je tudi za zdravo hujšanje, ki poleg telesne dejavnosti obsega tudi skupinsko dejavnost, kamor se vključujemo različni strokovnjaki."

Za celostni in preventivni pristop so se odločili tudi pri ozaveščanju o zdravju otrok. Fokus je trenutno na debelosti, ki jo zaznavajo med populacijo, bodo pa te vsebine sčasoma nadgrajevali. "Smo končno pridobili pediatrinjo, ki je začela izvajati družinsko obravnavo za zdrav življenjski slog. Dva krat na teden bo na razpolago za starše in otroke, ki bi se potem želeli vključiti v delavnice."

V dvajsetih letih med občani, predvsem pri starejših, opažajo bistvene spremembe: "So bolj gibljivi, lažje izvajajo aktivnosti, to ugodno vpliva na telesno težo. Ne smemo pozabiti na druženje. Mnogi tudi povejo, da doma niso tako 'pridni' in rabijo zunanjo motivacijo. Kot povedo, je to zanje tudi protistresna dejavnost, jo tako prepoznavajo." Kot je še povedala Tadeja Bizjak, redno izvajajo tudi testiranja telesne pripravljenosti, kar uporabnikom pove, koliko so do sedaj zase že naredili ali kaj bi še lahko.