Foto: Dom upokojencev Nova Gorica/Valentin Casarsa
Foto: Dom upokojencev Nova Gorica/Valentin Casarsa

V primeru okužbe ali karantene vsak primer obravnavajo posebej, pojasnjuje vodja centra Bernarda Pirih: "Protokol je tak, da je treba za ljudi poskrbeti, da niso poleg okužbe prepuščeni še sami sebi in si ne morejo pomagati. Socialne oskrbovalke starejšim najpogosteje nudijo pomoč pri temelj

nih opravilih, uporabniki se pogosto poslužujejo tudi dostave toplega obroka na dom. Če gre za okužbo oz. sum na okužbo v gospodinjstvu, se dogovorimo, da topel obrok dostavimo v plastiko. Ne hodimo v hišo in plastiko uporabnik vrže proč. Na današnji dan imamo tri kosila v plastiki po celem terenu, z eno uporabnico smo prekinili, ker so svojci prevzeli."

Gospa Ana iz Solkana je na vozičku, zato si ne more predstavljati, da bi zbolela in ostala brez pomoči: "Ogromno mi pomeni. Sama ne morem, družina je obremenjena. Oni pridejo trikrat na dan k meni. Zjutraj me uredijo in pomagajo iz postelje. Ob dveh popoldan mi zamenjajo plenico in zvečer me dajo kot dojenčka spat. Zelo zadovoljna sem."

Foto: Dom upokojencev Nova Gorica/Valentin Casarsa
Foto: Dom upokojencev Nova Gorica/Valentin Casarsa

Tudi socialne oskrbovalke so dnevno izpostavljene zdravstvenemu tveganju: "Vsekakor se našega dela ne da primerjati z delom v ustanovi, kjer se za zaposlene veliko bolj poskrbi, da se "umazane" in "čiste" poti ločijo. Pri nas je že to problem, ker se je treba preobleči. Prav bi bilo, da bi se po tveganem obisku človek lahko stuširal, preden gre domov."

Prav zato se v goriškem Centru za pomoč na domu v covidnih razmerah stalno prilagajajo in v izrednih zdravstvenih razmerah poiščejo takšno rešitev, ki je primerna tako za uporabnike kot za zaposlene.