Foto: BoBo/Luka Dakskobler
Foto: BoBo/Luka Dakskobler

Akcija Skupaj za Kras je nastala na pobudo številnih podjetij, društev in posameznikov, ki so pomagali in še želijo pomagati prizadetemu Krasu. Mirenski župan Mauricij Humar se že zdaj zahvaljuje vsem in obljublja transparentnost: "Do zadnjega evra je treba točno vedeti, za kaj se bo denar porabil."

Pri sanaciji bo seveda pomagala država, ki pa bo lahko krila zgolj določeno škodo. Dolgoročne posledice, tudi v turizmu, bodo morali odpravljati sami, poudarja komenski župan Erik Modic:
"Zagotovo bo težko privabiti turiste. Ogledali si bodo pogorišče, recimo, da jih zanima za dve, tri ure. Potem pa želijo videti Kras, kot ga vsi poznamo, ki je bil vedno čaroben. Ta ukrep bo usmerjen, da premostimo kritično obdobje. Govorim o prihodnjih petih letih," je dejal.

Največji del zbranih sredstev bo dobila najbolj prizadeta občina, to je Miren-Kostanjevica. Tamkajšnji župan pravi, da so bili v teh dneh prisiljeni vzpostaviti tudi evidenco za vse, ki se javljajo kot prostovoljci.

"Ena od prvih stvari bo čistilna akcija pogorišča in potem jeseni akcija pogozdovanja, kjer bodo še kako prav prišle vse pridne roke," je dejal.

Športniki, umetniki, vinarji in drugi pa so darovali tudi predmete, ki bodo v prihodnjih dneh objavljeni na spletni strani SkupajzaKras, pojasnjuje direktorica Zavoda Miren-Kostanjevica Ariana Suhadolnik: "Dražba bo mogoča prek spletne strani, ki se bo dopolnjevala. Odprta bo dober mesec in pol. Nato se predvideva večji skupen dobrodelni dogodek. Pomoč so v težkih trenutkih ponudili tudi znani slovenski glasbeniki."

Vsi, ki še želijo ali podariti predmete ali sodelovati pri dobrodelnem dogodku, lahko pišejo na elektronski naslov info@mirenkras.si. Kot še pravi direktorica zavoda, je vpetost širše javnosti v obnovo za sam Kras izrednega pomena.