Podpis sporazuma med novoriško mestno občino, Soškimi elektrarnami ter Kajak klubom Soške elektrarne. Foto: Mateja Pelikan
Podpis sporazuma med novoriško mestno občino, Soškimi elektrarnami ter Kajak klubom Soške elektrarne. Foto: Mateja Pelikan

Gre za enega od ukrepov, ki jih predvideva sporazum med novogoriško mestno občino, Soškimi elektrarnami in Kajak klubom Soške elektrarne. Z njim želijo doseči večjo varnost na območju Soče v Solkanu.

Informator bo opozarjal tudi na prisotnost hidroelektrarne, saj obiskovalci, ki ta del Soče obiščejo prvi, zlasti tujci, večinoma ne vedo, da pretok vode ni stalen, temveč se lahko spreminja. Oblečen bo v belo majico z logotipom mestne občine in napisom `informator´, je pojasnil Ivan Zagožen, predsednik Kajak kluba Soške elektrarne: "/.../,da bo opozarjal obiskovalce na opozorilne in signalne table, da bo tem obiskovalcem poudarjal nevarnost oziroma jih seznanjal z nevarnostmi ter jih obenem opozarjal na pravilna ravnanja pri kopanju in uporabi tega prostora."

"Zato je bil podpisan sporazum, ki nakazuje sozvočje med elektrarnami in kajakaškim klubom, ki so nosilci vodne pravice in Mestno občino, ki jo skrbi varnost uporabnikov na območju Starega jezu v Solkanu." dodaja župan Klemen Miklavič, ki je ob povedanemu še dodal, da je mestna občina nase prevzela tudi obveščanje. Večina ga je že izvedla prek medijev in na družabnih omrežjih, postavili so tudi nove opozorilne table. Direktor Soških elektrarn Nova Gorica Radovan Jereb je bil zadovoljen, da so dosegli dogovor, ki je po njegovem mnenju rezultat konstruktivnega sodelovanja.

Na osnovi rezultatov do enaintridesetega avgusta - do takrat je namreč sporazum podpisan- bodo oblikovali tudi delovno skupino, kjer bodo dorekli nadaljnje korake oziroma kako še povečati varnost na tem območju.

Vsi trije podpisniki dogovora pa so ob tem ponovno opozorili, da lokacija na Starem jezu pri Solkanu ni uradno kopališče, kar pomeni, da se na tem območju obiskovalci kopajo na lastno odgovornost.