Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Spodbujanje in uresničevanje družbenega in kulturnega dialoga ter raziskovanje je vodilo mednarodnega obmejnega srečanja Forum Tomizza, ki je nastal v spomin na istrskega pisatelja Fulvia Tomizzo. Letošnji forum z naslovom 'Kaos Kairos' se osredotoča na stisko, v kateri živimo, negotovosti, ki sta jo prinesli pandemija in vojna, je povedala koordinatorica koprskih srečanj Irena Urbič: "Kairos, mitsko bitje, ki ponazarja rešitev, srečen trenutek, priložnost. Zaupamo v pesnike, pisatelje, filozofe, tudi novinarje, da nam iz trenutka stiske nakažejo smer razmišljanja k rešitvam. Želimo ne biti narejeno optimistični, želimo pokazati in dokazati, da je človeški razum zmožen empatičnega delovanja v svojem okolju, tako v našem, kjer hočemo na vsak način preskakovati meje."

Triindvajsetič bo prireditev povezala Koper, Trst in Umag obenem z nizom razstav, predstavitvijo knjig, pesniškimi nastopi in performansi. Forum razpisuje tudi literarni natečaj za kratko prozo, na katerega je v zadnjih 17 letih prispelo nekaj manj kot dva tisoč del. Direktor umaške knjižnice Neven Ušumović: "Poskušamo pokazati, da je bil Fulvio Tomizza pred svojim časom. To dokazujejo njegova dela, v katerih ta prostor skupno diha. Ključno za forum je tudi, da v vsakem mestu k sodelovanju povabi in vključi čim več akterjev, ustanov in vsak trenutek, vsako leto izpostavi osebnosti, ki skrbijo in varujejo naše vrednote."

Forum se bo v Kopru začel s simpozijem v četrtek, že nocoj pa s predvečernim dogodkom, predstavitvijo doktorskega dela Lare Sorgo 'Literarne perspektive o identiteti in pripadnosti'.